Yaşanan depremleri değerlendiren Jeofizik Uzmanı: Çok sıra dışı bir durum

Jeofizik Uzmanı Martin Mai, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük depreme dair değerlendirmelerde bulundu. Martin Mai, iki büyük depremin art ardına yaşanmasıyla ilgili olarak “ilgili "Çok sıra dışı bir durum. Bu depremlere ikili deriz. İkinci deprem 100 kilometre uzakta oldu sadece. İkinci deprem bir değişime yol açtı ve ikinci fay hattını devreye soktu." dedi.

08.02.2023-12:52 - (Son Güncelleme: 08.02.2023-17:25) Yaşanan depremleri değerlendiren Jeofizik Uzmanı: Çok sıra dışı bir durum

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem ile sarsıldı. Deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra, başta Hatay ve Gaziantep olmak üzere Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Malatya, Kilis ve Adana'da etkili oldu. Depremde 7 binden fazla insan hayatını kaybederken binlerce kişi yaralandı.

Çok kötü bir tesadüf

"Büyük bir deprem beklentisi vardı"

Akşam'da yer alan habere göre, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olarak değerlendirilen deprem,  yabancı uzmanlarda tarafından da takip ediliyor. 

CNN Türk ekranlarında iki büyük depreme dair yorumlarını aktaran Jeofizik Uzmanı Martin Mai, "Doğu Anadolu Fay Hatları içerisinde büyük bir deprem beklentisi vardı. Bu iki büyük deprem artçılara yol açtı ve bunlar da hasar verebilir." İfadelerini kullandı.

Çok kötü bir tesadüf"

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin peş peşe gerçekleşmesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Martin Mai, "Çok sıra dışı bir durum. Bu depremlere ikili deriz. İkinci deprem 100 kilometre uzakta oldu sadece. İkinci deprem bir değişime yol açtı. İkinci fay hattı devreye soktu. Jeolojik yapı aktive hale geldi. Çok kötü bir tesadüf." şeklinde konuştu.

Jeofizik Uzmanı Martin Mai

"Türkiye'de eşi benzeri yok"

 Deprem bölgesinde artçıların devam edeceğini söyleyen Mai, "Türkiye, çok fazla deprem riskliyle karşı karşıya kalan bir ülke. Bu depremin Türkiye'de eşi benzeri yok. Çok yıkıcı başka depremleri son 10 yılda da gördük. Örneğin Haiti Adası'nda 2010'da oldu. 2011 Japonya depremini hatırlıyoruz. Böyle felaketler her 10 yılda bir gerçekleşiyor. Türkiye'nin 2'li güçlü depremlerle karşılaşması ve hasar alması çok üzücü oldu." İfadelerin kullandı. "Türkiye ile Japonya’yı karşılaştırmak doğru değil"

"Türkiye ile Japonya'yı kıyaslamak doğru değil"

Türkiye ile Japonya’da yaşanan depremleri kıyaslanmasının doğru olmadığına dikkat çeken Jeofizik Uzmanı Mai, ,"Türkiye'deki bina yasalarına hakim değilim ama güncel olduğunu biliyorum. Japonya'daki durum daha farklı diye düşünüyorum. Japonya'daki büyük depremler genellikle okyanusta oluyor. 1995'te çok büyük bir deprem olmuştu Kobe'de Türkiye'dekine benzer bir yıkıma yol açmıştı. İki ülkenin yapı kültürü de farklı. Beklenen sallanma oranı Japonya'da ve Türkiye'de çok farklı. Türkiye ile Japonya'yı karşılaştırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal