Düşük gelirli emeklilere müjde: En düşük maaş alanlar da yardımlardan faydalanacak

Emekliler için maaş ve bayram ikramiyesi zamlarının ardından yeni bir düzenleme daha yapılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı elektrik, gıda, doğal gaz gibi desteklerden en düşük emekli maaşı alan vatandaşların da faydalanması planlanıyor. Bunun için tüm sosyal destekler ‘’emekli kart’’ adı altında bir araya getirilecek. İşte detaylar…

15.03.2024-09:33 - (Son Güncelleme: 15.03.2024-17:14)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılını ‘’Emekliler Yılı’’ ilan etmesi sonrası başlatılan çalışmalarda ilk olarak bayram ikramiyesine yüzde 50 oranında zam yapılmıştı. Şimdi ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı elektrik, gıda, doğal gaz gibi desteklerin en düşük emekli maaşı alan vatandaşlar için de mümkün olacağı bir düzenleme üzerinde çalışmalar yapılmaya başlandı.

Düşük gelirliler için emekli destek projesi geliyor

Sabah’ta yer verilen habere göre; Emeklilere yönelik ilk adımı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı atacak. Bakanlık, dar gelirli vatandaşlara yönelik sağladığı desteklerden emeklilerin de faydalanmasını sağlayacak.

Bu çerçevede, yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı, Bakanlığın yetkisi dahilinde "emekli destek projesinin" hayata geçirilebileceği ifade edildi. Aile Bakanlığı'nın destek programından kimlerin faydalanabileceğine ilişkin kriterler de belirleniyor.

Temel kriter, emekli aylığının tabandan alınması olacak. Yani, 10 bin lira ve altında emekli aylığı alan ve evde başka bir geliri olmayan emeklilerin desteklerden yararlanması sağlanacak. Ayrıca, uygulanacak kriterlerin belirlenmesi sürecinde, "emekli ve oturduğu bir evi olan, kira geliri elde etmeyen" gibi detaylar da göz önünde bulunduruluyor.

Düşük gelirli emeklilere müjde: En düşük maaş alanlar da yardımlardan faydalanacak

Hangi destekler gelecek?

Tabandan aylık gelir alan emekliler ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri, Aile Bakanlığı'nın mevcut elektrik ve doğalgaz yardımlarından faydalanacaklar. Ayrıca, emeklilere gıda desteği de sağlanacak.

Bu sosyal yardımlar, emeklilere verilecek olan kartlara yüklenecek. Emekliler, bu kartları elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemek veya anlaşmalı marketlerden alışveriş yapmak için kullanabilecekler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şu anda aylık 130 ila 260 lira arasında elektrik, yıllık bin 500 ila 3 bin 500 lira arasında da doğalgaz desteği sağlıyor.

Emeklilerin de bu destekten faydalanması planlanıyor. Ancak, halihazırda devam eden çalışmaların sonucunda, emeklilere yönelik ek bir yardım paketinin veya destek miktarlarının artırılması gibi değişikliklerin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Bayramdan önce tamamlanabilir

Emeklilere sosyal desteklerin Ramazan Bayramı öncesinde sunulması planlanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dar gelirli ailelere yönelik de bir çalışma yürütüyor.

Emeklilerde olduğu gibi asgari ücretin altında gelire sahip ve evde başka bir geliri bulunmayan ailelere elektrik, doğalgaz, çocukların eğitimi gibi desteklerin sağlanması üzerinde duruluyor. Bu uygulama ile mevcut desteklerden faydalananların kapsamı genişlemiş olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal