Duruş Bozuklukları Hoş Olmayan Fiziksel Görünüşten Fazlasına Sebep Olabilir

Doç. Dr. Halit Yerebakan’ın açıklamalarına göre uzun süre bilgisayar başında oturarak ya da tek elle telefon kullanmak duruşumuzda bozukluklar oluşmasına neden oluyor. Peki dik durmak için ne yapmak gerekir? Detaylar haberimizde…

06.03.2020-09:53 - (Son Güncelleme: 06.03.2020-09:39) Duruş Bozuklukları Hoş Olmayan Fiziksel Görünüşten Fazlasına Sebep Olabilir

Dik durmak için egzersiz yapmanın şart olduğunu ifade eden Doç. Dr. Halit Yerebakan, “Duruş bozukluğu, sadece fiziksel olarak kötü görünmenize neden olmaz. Zamanla kronikleşen ağrılar, eğrilmiş omurga ve öne doğru sarkan bir vücut, yanlış duruşun sonuçları arasında. Bu tatsız sonuçlarla karşılaşmamak içinse doğru egzersizleri yapmanız yeterli. Duruş bozukluğu dediğimiz bu durum, vücudu kamburluğa ya da eğimli durma alışkanlığına sokabilir. Hatta ilerleyen zamanlarda daha kötü sonuçlara bile neden olabilir,” diyor.

TÜM VÜCUDU OLUMSUZ ETKİLER

Aslında vücudumuz doğal olarak dik durmaya programlıdır. Duruşumuzu zaman içinde bozulmasının sebebi aslında biziz; uzun süre bilgisayar başında oturarak, başımız aşağıda kitap okuyarak ya da tek elimizle telefon kullanarak... Duruşta bozulmalar oluştukça, dik durmayı zorlaştıran ve üst sırtta oluşan kifoz adındaki eğriliğe sebep olan fiziksel değişiklikler görülmeye başlar.

Kifoz; genel olarak omurgadaki osteoporoz ile ilişkili kırıklar, disklerin bozulması veya yaralanmalar sonucu oluşur. Fakat kronikleşen duruş bozuklukları da kifoza sebep olabilir. Sonuç olarak da kaslar, üst vücudu düzgün şekilde destekleyemez. Yani yanlış duruş, hoş olmayan fiziksel görünüşten fazlasına sebep olabilir.

Yanlış duruş sonucu oluşan sorunlar, gençleri bile etkileyebiliyor. Orta yaşlara gelindiğinde ise dik duruş kaybediliyor ve elde kronik ağrılar kalıyor. Aynı zamanda duruş bozukluğu, sadece sırt bölgesini etkilemekle kalmaz. Vücudun diğer kısımlarının da doğal duruşunu bozar, ağrılara ve farklı sonuçlara sebep olabilir.

VÜCUDU TEKRAR HİZAYA SOKAR

Dik durmak ilk bakışta kolay görünür. Doğru duruş kolay olsaydı eğer, herkes rahatlıkla dik durabilirdi. Çünkü dik durmak hem esneklik, hem de güç gerektiren bir durumdur. Özellikle de omurgayı kuşatan kas ve tendonların daha da güçlü olması gerekmektedir.

Egzersizlerin duruş bozukluğu üzerindeki etkisi çalışmalarla da kanıtlanmıştır. 2017'de Uluslararası Osteoporoz dergisinde yapılan bir araştırma, 6 ay boyunca omuriliği güçlendirmek ve doğru duruş için tasarlanmış egzersizleri uygulayan kişilerin, programı uygulamayanlara göre kifozunun azaldığını ortaya koymuştur. Hatta bu egzersizlerin üst sırt kifozunu iyileştirebildiği 2019 yılında yayımlanan bir başka çalışmada da kanıtlanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal