Dünyaya bu şekilde ilan edildi: 3 proje mercek altına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminde yeni bir döneme başlayan Türkiye’de yapılacak yeni projeler dünya basınının gündeminde yer alıyor. Özellikle savunma sanayii alanındaki atılımlar hakkında çok sayıda manşet atılıyor. İşte detaylar...

20.06.2023-09:27 - (Son Güncelleme: 20.06.2023-17:19)

Türkiye’nin savunma sanayi alanında yaptığı yeni atılımları 3 madde halinde sıralayan ABD merkezli bir basın organı yerli üretim projeleri olan TFX savaş uçağı, Altay tankı ve Atak helikopterini de mercek altına alarak, "Bunlar hükümetin projelerinden yalnızca birkaçı" dedi. 

Savunma sanayii son yıllarda ivme kazandı

Özellikle Türk Savunma Sanayii son yıllarda ciddi anlamda ivme kazandı. Pek çok silah ve teçizhat yurt dışına ihraç edilmeye başladı. Bu nedenle de dünya basını Türk Savunma Sanayii'ndeki gelişmeleri de yakından takip ediyor.

ABD merkezli yayın kuruluşu Mondaq, seçim sonrasındaki Türk Savunma Sanayii'ni ele alan bir analiz yayımladı.

Savunma sanayii

Analizde, "Türk Savunma Sanayii'nin seçimlerden sonra bazı değişimler yaşaması bekleniyor. Hükümet, Türk savunma sistemleri için harcamaları daha da artıracak gibi görünüyor. Bunların hepsi de Türkiye'ye fayda sağlayacak" dedi.

3 proje mercek altında

Türkiye'de seçim sonrası yaşanan gelişmeleri de inceleyen Mondaq, bu gelişmeleri 3 maddede sıraladı:

1. Savunma harcamalarında artış: Başkan Erdoğan'ın savunma harcamalarını yüzde 10 civarında artıracağı ifade edildi. Analize göre bu rakam, hem silahlı kuvvetlerin modernize olmasına hem de şirketler için yeni sözleşme yollarına neden olacak.

2. Yerli üretime odaklanma: Hükümetin yerli üretime odaklandığına dikkat çekildi. Bu durum öncelikle araştırma ve geliştirmenin artmasına, bunun yanı sıra da yeni istihdam kapılarının açılmasına neden olacak.

3. Savunma ihracatının artması: Analizde, "İhracat artarsa Türkiye'nin savunma ataşeliği gelişecek ve uluslararası fuarlarda daha fazla bulunabilecek" denildi.

Analizin devamında ise özellikle 3 proje mercek altına alındı:

TFX savaş uçağı: TFX, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından geliştirilen 5. nesil bir savaş uçağı.

TFX Uçak

Altay tankı: Bir muharebe tankı olan Altay, yeni modernizasyonuyla yalnızca ABD'nin değil son günlerde pek çok uluslararası haber ajansının ilgisini çekti.

Altay Tankı

Atak helikopteri: Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) tarafından geliştirililen Atak helikopteri 2011 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet veriyor ve pek çok ülkeye de ihraç ediliyor.

Atak helikopteri

Haberin devamında ise "Genel olarak Türk Savunma Sanayii'nin seçimlerin ardından daha da olumlu değişiklikler yaşaması bekleniyor. Hükümetin savunma harcamaları, yerli üretim ve savunma ihracatına odaklanması yeni fırsatların da önünü açabilir" denildi.

Ayrıca haberde, bunların hükümetin politikası kapsamında gerçekleştirdiği projelerden yalnızca birkaçı olduğuna da dikkat çekildi. (Kaynak: Akşam)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal