Dünyanın En Pahalı Yiyeceklerinden Biri Olan Havyar Nedir?

Dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında yer alan balık yumurtası olarak da bilinen havyar, protein yönünden oldukça zengindir. Havyar ile ilgili bilgileri bir araya getirdik. Havyar nedir, faydaları nelerdir, nasıl yenir? İşte detaylar...

08.01.2022-10:10 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-10:10)

Balık yumurtası olarak da bilinen havyar, protein yönünden oldukça zengindir. Beyin üzerindeki zihin geliştirici ve açıcı etkisi ile bilinen havyar, yüksek miktarda B12 vitamini içermektedir. Halsizlik ve yorgunluk gibi sorunları ortadan kaldıran havyar kişiye yüksek bir enerji verir. Havyarın aynı zamanda afrodizyak özelliği de bulunmaktadır.

Havyar, cilt yenileyici ve kırışıklığı önleyici özelliği sayesinde birçok kozmetik ürününde de kullanılmaktadır. Özellikle de açık yaraları iyileştirici etkisi olan havyar, cilt üzerinde kısa sürede iyileşme sağlıyor.

NASIL SERVİS EDİLİR?


Havyar, servis edilmeden önce mutlaka buzdolabında bekletilmeli ve içi buz dolu kristal bir kasede servis edilmelidir. Havyarın yanına eşlik edecek ürünler ise; limon, soğan, yumurta ve tost ekmeğidir. Sağlık açısından bir sorun yaratmaması için açılan havyarın 2 ila 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

HANGİ BALIKTAN ALINIR?

Havyar elde etmek için ilk olarak, yumurtalı balıklar yakalanır ve canlı haldeyken karınları kesilir. Karnı kesildikten sonra balığın içinde bulunan havyarlar, balık hayattayken alınır. Balığın yaşamına devam etmesi için kesilen bölge dikilir denize ya da havuza geri bırakılır. 

İki farklı renk ve boyutu olan havyarın siyah olanı Hazar Denizi’nde yaşayan bir tür olan dişi mersin balıklarının döllenmemiş yumurtalarından elde edilir. Kırmızı olanı ise somon balığından elde edilir. Siyah havyar, turuncu havyara göre çok daha değerli ve yüksek fiyata satılmakta.

FİYATI NE KADAR?


İyi kalite bir siyah havyarın kilogram fiyatı ortalama 15.000 dolar civarında seyreder. Bir mücevher gibi paha biçilen havyar bu nedenle çok küçük porsiyonlarda servis edilir ve neredeyse adetle yenir.

HAVYAR YEMEK CAİZ Mİ?

Kara hayvanlarının aksine, suda yaşayan hayvanların helal olduğu şöyle bildirilmiştir: “Deniz avı ve onun yiyeceği size de, yolculara da bir geçimlik olarak helal kılınmıştır…” (Maide, 5/96)

Hz. Peygamberden nakledilen hadislere göre balığın ölüsü de yasak kapsamına girmemektedir. Hz. Peygambere deniz suyunun hükmü sorulmuş, o da şöyle cevap vermiştir: “Denizin suyu temiz; meytesi /ölüsü de helâldir.” 

HAVYARIN BESİN DEĞERİ

100 g havyarın besin değeri;

- Kalori (kcal) 264

- Toplam yağ 18 g

- Doymuş Yağ 4,1 g

- Kolesterol 588 mg

- Sodyum 1.500 mg

- Potasyum 181 mg

- Karbonhidrat 4 g

- Protein 25 g

- Kalsiyum 275 mg

- Demir 11,9 mg

- D Vitamini 117 IU

- B6 Vitamini 0,3 mg

- Kobalamin 20 µg

- Magnezyum 300 mg

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal