Dünyanın en büyük LNG projesi için müzakereler yürütülüyor! Çin ve Katar güçlerini birleştiriyor

Çin'in büyük kamu petrol şirketleri, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesi Kuzey Sahası Doğu projesine yatırım yapmak amacıyla Katar ile müzakereler yürütüyorlar. İşte haberin detayları...

17.06.2022-17:46 - (Son Güncelleme: 17.06.2022-17:46) Dünyanın en büyük LNG projesi için müzakereler yürütülüyor! Çin ve Katar güçlerini birleştiriyor

Çin Katar ile anlaşmaya varması durumunda hem spot LNG fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı kendini korumuş hem de ithalat kaynaklarını çeşitlendirmiş olacak. Katar ise Asya'daki müşteri tabanını genişletmeyi hedeflemektedir. Söz konusu konu ile ilgili bilgi sahibi olan üç kaynak tarafından verildi. 


Dünyanın en büyük LNG projesi 

Ayrıca müzakerelerde anlaşmaya varılması halinde dünyanın en büyük LNG tüketicileri arasında yer alan Çin ile en büyük üreticilerden olan Katar arasında ilk defa doğrudan bir yatırım ilişkisi kurulmuş olacaktır. Sahadan çıkarılmış olan doğalgazı sıvılaştıracak altı tesisin yapımını içeren Kuzey Sahası Doğu projesi, Katar'ın gaz sıvılaştırma kapasitesini 2027 yılına kadar 77 milyon ton mtpadan 126 milyon ton mtpaya yükseltecek. 

Söz konusu kaynaklar, Katar'ın 30 milyar dolar yatırım gerektiren projede tüm sıvılaştırma tesislerini tek bir proje olarak değerlendirdiğini ve Çinli CNPC ile Sinopec'in birer tesise yatırım yapacağını bildirdi. Katar, Asya'daki müşteri tabanını genişletmeyi hedeflemektedir. Çin’in Katar ile anlaşmaya varması durumunda hem spot LNG fiyatlarındaki dalgalanmalardan kendini koruyacak hem de ithalat kaynaklarını çeşitlendirmiş olacak.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal