Dünyada en büyük petrol rezervleri hangi ülkelerde mevcut? ABD, dün devirmeye çalıştığı ülke olan Venezuela'ya muhtaç kaldı!

Rusya'nın Ukrayna'ya yapmış olduğu saldırı sonucunda birçok ülke Rusya'ya karşı yaptırım kararı aldı. Bu durum Rusya'yı etkilemesine rağmen, Rusya da aynı şekilde Avrupa'ya gaz akışını keserek yaptırımlara karşılık verdi. Yapılan karşılıklı yaptırımların sonucunda ABD, Venezuela'yı devirmeye çalışıyorken, bugün anlaşma yapmak için masaya oturuyor. Bu gelişmeyle birlikte akıllara Dünyada en büyük petrol rezervleri hangi ülkelerde mevcut? sorusunun cevabını ve daha fazlasını sizler için derledik.

09.03.2022-09:22 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-17:38) Dünyada en büyük petrol rezervleri hangi ülkelerde mevcut? ABD, dün devirmeye çalıştığı ülke olan Venezuela'ya muhtaç kaldı!

Günün erken saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’dan petrol ithalatı yasağını değerlendirdiği duyurmuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rus petrolüne yasak getirme konusunda henüz karar vermediklerini söylemişti. Psaki, ABD'nin ağır yaptırımlar getirdiği Venezuela ile petrol konusunu değerlendirdiğini, Rus petrolüne alternatif üretmek için Venezuela'nın yanı sıra Suudi Arabistan ve İran ile de temas halinde olduğunu kamuoyuyla paylaştı.

ABD Maduro'ya muhtaç

Söz konusu ziyaretin ABD'nin Maduro hükümeti ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiği 2019'dan bu yana en yüksek düzeyde temas olduğuna dikkati çekilen haberde, ziyaretin amacı (ABD Başkanı Joe) Biden yönetiminin Ukrayna savaşı bağlamında Rusya’yı geri kalan uluslararası müttefiklerinden ayırma çabası olarak ve Rusya'nın Avrupa'ya ve ABD'ye kestiği gaz sonucu ABD, geçtiğimiz günlerde devirmeye çalıştığı Venezuela ile anlaşmaya varmak istiyor.

Haberde, ABD'nin hayata geçirdiği yaptırımlara karşılık olarak Maduro hükümetinin ekonomik ve siyasi açıdan Rusya, İran ve Çin ile ilişkilerini geliştirdiği belirtilerek, Rus enerji şirketleri ve bankalarının, yaptırımlara rağmen Venezuela'nın ülkenin en büyük döviz kaynağı olan petrolü ihraç etmeye devam etmesine izin vermede etkili olduğu kaydedildi.


Venezuela işaret edildi

Haberde, ABD ve müttefiklerinin, Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'yı cezalandırmak amacıyla Rus petrol ve gaz ihracatına yönelik yaptırımları düşünmeye başladığında, her iki büyük Amerikan siyasi partisine bağlı önde gelen bazı isimlerin potansiyel bir ikame olarak Venezuela'yı işaret ettiği belirtildi.​​​​​​​

Venezuela, Suudi Arabistan, İran ile temas halinde

Avrupa ve ABD, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya yönelik birçok yaptırımları uygulamaya koymuş ancak Rus gazını yaptırımlardan şimdiye dek muaf tutmuştu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre Rusya’dan ham petrol ithalatı toplam petrol sevkiyatlarının yüzde 3’ünü oluşturuyor ancak diğer petrol ürünleriyle birlikte 2021’de ABD’nin Rusya’dan toplam ithalatı yaklaşık yüzde 8’lik bir paya ev sahipliği yapıyor.


Dünya petrol rezervleri

1.Venezuela Petrol Rezervleri- 300.878 milyon varil

Venezuela’da, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük  petrol rezervleri bulunur. Ülkenin petrol kaynağı 2012 yılında keşfedildi.  Ve sıranın en üstüne oturdu.

Ancak Venezuella Orinoco  bölgesi petrolü katran kumulları içinde olduğundan çıkartılması maliyetli ve zahmetlidir. Kanada ‘da bulunan yataklarda çok benzer yapıda olmakla beraber Venezuella daki katran kumu Kanada’ya oranla çok daha az vizkozdur. Bu da çıkartma maliyetlerini düşüren ve Kanada’ya rakip olabilecek bir durumdur. Geleneksel yöntemlerle çıkarılabilen petrol yatakları da mevcuttur.

2.Suudi Arabistan – 266.455 milyon varil

Suudi’nin 266 milyon varil petrol rezervi, Venezueladan marjinal olarak daha küçük olmasına rağmen, tüm Suudi petrolleri büyük petrol sahalarındaki geleneksel olarak erişilebilir petrol kuyularındadır. Çıkarım maliyeti çok düşüktür. Ayrıca, Suudi Arabistan rezervlerinin tüm dünyadaki geleneksel rezervlerin beşte birini oluşturduğu düşünülmektedir. Ayrıca ABD Jeoloji Araştırmaları, Suudi çöllerinin kurak kumlarının altında 100.000 milyon varil üzerinde keşfedilmemiş petrol  olduğunu da tahmin etmektedir.

3.Kanada – 169,709 milyon varil

Kanada, Alberta eyaletindeki petrol kumu yatakları şeklinde olan 169 milyon varil petrol rezervine sahiptir. Ayrıca, ülkenin geleneksel olarak erişilebilir petrol rezervlerinin çoğu da Alberta’da bulunmaktadır.

Kanada’nın petrol rezervlerinin büyük çoğunluğundan petrol çıkarmak, emek ve sermayesi yoğun bir süreçtir. Üretim istikrarlı akışlardan ziyade düzensiz patlamalar haline gelme eğilimindedir. Bu nedenle petrol şirketleri öncelikli olarak  düşük yoğunluklu ve  daha yüksek değerdeki petrolleri çıkarmaya yönelmişlerdir.

4.İran – 158.400 milyon varil

İran, 160.000 milyon varil kanıtlanmış petrol rezervine sahiptir.  Küresel petrol kaynakları açısından oldukça varlıklıdır. En kolay ulaşılabilen rezervlere bakıldığında  İran, Venezuela ve Suudi Arabistan Krallığı’nın gerisinde kalmaktadır.

İran’da petrol ilk olarak 1908 yılında üretildi. Ve şu anki çıkartılma oranıyla İran petrolü 100 yıla yakın sürecek. Birkaç büyük ve çok zengin petrol sahasına yayılmış olan Suudi petrolünden farklı olarak İran petrolü, çoğu  ham petrol  ve doğal gaz  150 hidrokarbon tarlasında bulunuyor.

5.Irak – 142.503 milyon varil

Yakın tarihinin sarsıntılı siyasi durumlarına rağmen, Irak  dünyanın en büyük kanıtlanmış ham petrol rezervlerine sahiptir. Son yıllarda yaşanan sivil huzursuzluklar ve askeri işgaller nedeniyle, Irak’ın petrol rezervlerinin doğru araştırmasını yapmak mümkün değildi. Irak’ın küresel petrol varlıkları sıralamasını belirlemek için kullanılan veriler bile en az üç yıl önce ve 2 boyutlu sismik araştırmalara dayanmaktadır.

6.Kuveyt – 101.500 milyon varil

Arazi bakımından küçük bir ülke olmasına rağmen, Kuveyt, dünya petrol rezervlerinin ciddi  bir payını elinde bulundurmaktadır. Kuveyt’in Suudi Arabistan ile paylaştığı Suudi-Kuveyt tarafsız bölgesinde 5 milyardan fazla rezerv bulunmaktadır. 70 milyar varil Kuveyt petrolü ise dünyanın en büyük ikinci petrol sahası olan Burgan bölgesinde bulunmaktadır.

7.Birleşik Arap Emirlikleri – 97.800 milyon varil

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), petrolün çoğunu, 66 milyar varil olan ve sadece Gavar Sahası (Suudi Arabistan) ve Burgan Sahası’nın (Kuveyt) arkasında bölgedeki en büyük üçüncü petrol sahası yapan Zakum bölgesinden alıyor. Ülkenin GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 40’ı petrol ve doğal gaz üretimine dayanıyor. 1958’de keşfedildiği için BAE’nin yüksek bir yaşam standardıyla modern bir devlet olmasını sağlamıştır.

8.Rusya – 80.000 milyon varil

Rusya, enerji kullanımı için doğal kaynaklarla dolu bir ülke, özellikle ülkenin engin Sibirya ovaları altında büyük petrol rezervleri mevcut. Eski Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Rus petrol üretimi önemli ölçüde azaldı. Ancak ülke son birkaç yılda üretimi yeniledi. Petrol araştırmaları,  buzların altında devam ettiği için gelecekte petrol ve gaz rezervlerini daha da artırabilir.

9.Libya – 48.336 milyon varil

Libya’nın Afrika’daki en büyük petrol rezervlerine sahip. Yabancı petrol şirketlerine karşı geçmiş yaptırımların bir sonucu olarak büyük ölçüde keşfedilmemiş olduğu için, şu anda bildiğimizden daha fazla fosil yakıt rezervine sahip olma potansiyeline sahiptir. Libya petrolü, 2012 yılında devlet gelirlerinin% 98’ini oluşturuyordu. Ancak son siyasi istikrarsızlık nedeniyle, Libya’nın bir petrol üreticisi olarak gücü önemli ölçüde aksattı. Kullanılmayan petrol rezervlerinin, siyasi durum istikrara kavuştuğu için daha fazla ekonomik yatırımı desteklemesi beklenmektedir.

10.Amerika Birleşik Devletleri – 39,230 milyon varil

ABD petrol rezervleri, son yıllarda daha fazla geleneksel olmayan sondaj yöntemlerinin kullanımının artması nedeniyle yeni yüksekliklere doğru ilerledi. Bunun bir sonucu olarak, özellikle kırma ve yatay sondaj çalışmaları, ABD rezervleri, 1975’ten beri ilk kez 2012 yılında 36.000 milyon varili geçmiştir. Yine de, kanıtlanmış ABD petrol rezervleri, Venezuela, Kanada, Suudi Arabistan gibi küresel petrol liderlerinin rezervlerinin bir kısmıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal