Dünyada 10 Kişiden 8'i Temassız Ödemeyi Tercih Ediyor

Temassız ödemeler, bu yılın ocak-mart döneminde küresel temelde % 40 artış kaydetti.

04.05.2020-14:15 - (Son Güncelleme: 04.05.2020-14:21) Dünyada 10 Kişiden 8'i Temassız Ödemeyi Tercih Ediyor

Temassız ödemeler, bu yılın ocak-mart döneminde küresel temelde % 40 artış kaydetti.

Mastercard'ın araştırmasına bakıldığında, dünya genelinde 10 kişiden 8'i temassız ödemeyi seçiyor.

Mastercard'dan gelen açıklamada, fiziksel uzaklığın daha mühim olduğu bu süreçte, hijyen, kolaylık ile hız benzeri nitelikler temassız ödeme işlemlerine ilgiyi çoğalttı.

Mastercard'ın 19 ülkede 17 binden fazla birey üstünde yaptığı araştırmaya bakıldığında, temel ihtiyaç alışverişlerinde temassız ödemeyi seçenlerin sayısı hızlıca artıyor.

İlk çeyrekte her 10 kişiden 8'i temassız ödemeyi seçerken, bu dönemde süpermarket kasalarında yapılan temassız işlemler, bütün kartlı ödemelere bakıldığında iki kat fazla arttı.

TEMASSIZ KARTLAR CÜZDANIN EN ÜSTÜNDE

Sağlığını muhafaza etmek için sosyal izolasyon kurallarına dikkat eden tüketiciler, ödeme işlemini de hızlıca ve mümkün olan minimum temasla yapmak istiyor.

Araştırmaya katılan kişilerin % 46'sı temassız ödeme yapılabilen kartlarını cüzdanlarının en üstünde yer aldığını aktarırken, 35 yaş altında bu oran % 52'ye kadar yükseliyor.

Nakit paralardaki hijyen kaygılarına bağlı olarak, kartlı ödemenin kullanımı artmayı sürdürüyor. Bu artışta, ödemenin hızlıca yapılmas da etkili oluyor.

Araştırmaya katılan kişilerin % 82'si, temassız ödemenin 10 kat daha hızlı yapıldığını ve böylelikle mağazalardan daha hızlı çıkmaya olanak sağladığını düşünüyor.

Diğer taraftan, araştırmaya katılan kişilerin % 74'ü gelecek dönemde de temassız ödeme işlemlerini kullanmayı sürdüreceğini ifade ediyor.

TEMASSIZ ÖDEMELER % 40 ARTTI

Mastercard verilerine bakıldığında, temassız ödemeler, bu yılın ocak-mark döneminde küresel temelde % 40 artış kaydetti.

Temassız alışverişlerin % 80'ini 25 dolar altındaki işlemlerden oluşuyor ve bu rakam, nakit ile ödenecek miktarların temassız ödemeyle yapıldığı görülüyor.

Türkiye'de de temassız ödemelerde 250 liraya kadar alışverişler şifresiz ve hızlıca yapabiliyor.

Coğrafi dağılıma bakıldığında da, şubat vemart aylarında Asya-Pasifik ülkelerindeki market alışverişlerinde temassız ödemeler temaslı işlemlere bakılarak 2,5 kat artarken, geçen yılın son çeyreğine oranla da dört kattan fazla arttı.

Orta Doğu ile Afrika genelinde, temassız işlemler, diğer ödeme yollarına kıyasla tekrar dört kat fazla büyüdü. Birleşik Arap Emirlikleri'nde martta yapılan temassız ödemeler, hem bir sene öncesine göre toplam işlem sayısında hem de yüz yüze alışverişlerde % 100'den fazla arttı.

ABD'de de martta yapılan ödemelerde bir sene öncesine kıyasla % 100'ünden fazla artış kaydetti.

Kuzey Amerika'daki temassız işlemler, öteki ödeme yollarına kıyasla 3 kat artış kaydetti.

Açıklamada fikirlerine yer verilen Mastercard Türkiye ile Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, temassız işlemlerin bilhassa yüz yüze işlemlerde kullancılara daha hijyenik, hızlı ve güvenli bir ödeme imkanı sağladığı, bugünlerde öne çıkan fiziksel uzaklığında muhafaza edilmesine de olanak verdiğini belirtti.

Zamanlaması başka olsa da dünya genelinde kullanıcılarda aynı hareketleri gördüklerini belirten Çağlayan, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de de marketlerde kredi kartlı alışverişlerde, tüketicilerin yüzde 60'tan fazlası temassız ödemeyi tercih ediyor. Bu dönemde ivmelenen temassız ödeme alışkanlığının bundan sonraki dönemde de artmasını bekliyoruz. Temassız işlemlerin yakın zamanda toplu taşıma, perakende ve akaryakıt gibi pek çok alana yayılacağını öngörüyoruz."


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal