Dünyaca ünlü Kanadalı şarkıcının yakalandığı hastalık: Katı Kişi Sendromu! Katı Kişi Sendromu Nedir, Belirtileri nelerdir?

Nörolojik bir rahatsızlık olan Katı Kişi Sendromu, ilk kez ünlü Kanadalı şarkıcı Celine Dion sosyal medya hesabından nadir görülen bir hastalık olan Katı Kişi Sendromuna yakalandığını duyurmasıyla gündeme geldi. Stiff Person sendromu olarak da bilinen bu hastalık pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte Katı Kişi Sendromunun tedavi ve tanı sürecini sizler için derledik. Detaylarına haberimizde ulaşabilirsiniz…

23.12.2023-12:40 - (Son Güncelleme: 23.12.2023-17:18) Dünyaca ünlü Kanadalı şarkıcının yakalandığı hastalık: Katı Kişi Sendromu! Katı Kişi Sendromu Nedir, Belirtileri nelerdir?

Nadir görülen sağlık sorunlardan biri olan Katı Kişi Sendromu, nörolojik bir hastalıktır. Nedeni halen net olarak açıklanamayan bu sendrom, ilerleyici katılık ve sertlik ile karakterize edilir. Glutamik Asit Dekarboksilaz Antikorlarına sahip olan kişilerde görüldüğü düşünülmektedir. İlk başlarda sertlik, gövde kaslarında çeşitli semptomlarla ortaya çıkar. Zamanla duruş bozukluklarına sebep olur. Hatta kişiler sesten ve fiziksel temastan çok etkilenebilir.

Katı Kişi Sendromu

Bu sendromun belirtileri nelerdir?

Katı Kişi Sendromunun en sık görülen belirtisi şiddetli spazm ve kronik ağrılardır. Bu spazmlar aniden ortaya çıkar, daha sonra şiddetli bir hal alarak kemikleri etkileyebilecek noktaya kadar gelebilir. Katı Kişi Sendromunda görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır: ‘‘Uykunun bölünmesi, uykuyu tam alamama, Ağrılar, Fiziksel harekette zorlanma, Beden duruşunda bozulma, Öz bakım eksikliği, İdrar tutamama, idrar sızıntısı’’

Katı Kişi Sendromu

Katı Kişi Sendromu Tanı ve Tedavi Süreci

Katı Kişi Sendromunun teşhis edilmesi kolay değildir. Oldukça zordur. Belirtiler uzun zamandan sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalığın teşhisinde bilgisayarlı tomografi, MR, renkli doppler, anjiyografi gibi nörolojik tanı yöntemleri kullanılır. Hastalığın belirtileri uygulanan yöntemlerle azaltılabilir. Ancak Katı Kişi Sendromunun kesin bir tedavisi yoktur.

Hazırlanılan bu haberimizde herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Herkes için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Olası sağlık bir durumunuzda hekiminize başvurunuz.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal