Alzheimer hastalığı artık tarihe karışıyor! Hastalara tünelin ucunda ışık göründü!

Çağın en tehlikeli hastalıklarından kabul edilen Alzheimer hastalığına, ABD’den sevindirici bir haber geldi. Yapılan araştırmada, ‘hastalığa karşı koruyan bir gene sahip’ Kolombiyalı bir kadının hastalığın yenilebileceği ihtimali ortaya çıktı. Bu durum Alzheimer hastalarını sevindirdi. Detaylarını sizler için hazırladık…

23.12.2023-12:11 - (Son Güncelleme: 23.12.2023-17:16) Alzheimer hastalığı artık tarihe karışıyor! Hastalara tünelin ucunda ışık göründü!

Şu anda 70'li yaşlarının sonlarında olan ismi açıklanmayan Kolombiyalı kadın, ailesinin yarısının bu hastalığa yakalanmasına ve hatta bazılarının 40'lı yaşlarında olmasına rağmen sağlıklı olduklarını ifade etti. ABD’deki Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptıklarını açıklamaya göre kadın, Christchurch mutasyonu adı verilen APOE geninin nadir bir varyantının iki kopyasını taşıyor ve dünyada bunu yaptığı bilinen tek kişi olma özelliğini taşıyor."Herhangi bir koruyucu faktör oldukça ilginçtir, çünkü bize hastalığın nasıl çalıştığına dair yeni ipuçları verir’’ şeklinde açıklama yapıldı. 

Alzheimer belirtileri gösterenlerin ilerlemesini durdurabiliriz

Sözlerine şu şekilde devam eden araştırmacılar: ’’İnsanlar yaşlandıkça, birçoğunun beyinlerinde bir miktar amiloid birikimi (proteinlerin anormal bir şekle bürünerek organlarda birikmesi nedeniyle meydana gelir) gelişmeye başlıyor. Başlangıçta bilişsel olarak normal kalıyorlar. Ancak yıllar sonra amiloid birikimi tau proteininin birikmesine yol açmaya başlıyor. Bu olduğunda, bilişsel bozukluk ortaya çıkıyor. APOE Christchurch mutasyonunun etkilerini taklit etmenin bir yolunu bulabilirsek, halihazırda Alzheimer demansına belirtileri gösteren kişilerin bu yolda ilerlemesini durdurabiliriz."

Alzheimer tedavisi 

Hafıza sorunları nasıl ortaya çıkar?

Alzheimer kabaca 30 yıl içinde geliştiğini, ilk yirmi yıl amiloid toplandıkça sessizce gerçekleşir, ancak hiçbir olumsuz etkiye neden olamayacağını belirten araştırmacılar, ‘‘Amiloid miktarı belirli bir noktaya ulaştığında, tau düğümleri beyne yayılarak hücre ölümüne neden olur. Beyin yavaşlayıp küçülmeye başlar, bu da düşünme ve hafıza sorunlarına yol açar’’ bilgilendirici açıklama yapıldı.

Fareler üzerine denemeler yapıldı

Araştırmacılar, amiloidi aşırı üretecek şekilde genetiği değiştirilmiş fareler kullandılar ve onları Christchurch mutasyonlu insan APOE genini taşıyacak şekilde değiştirdiler. Daha sonra farelerin beyinlerine az miktarda insan tau'su enjekte ettiler. Bununla birlikte, Kolombiyalı kadına benzer şekilde farelerde, çok fazla amiloid bulunmasına rağmen, yalnızca küçük bir tau yayılımı gelişti.

İnsanları bilişsel bozukluklar geliştirmekten koruyabiliriz

Alzheimer tedavisi

Bu durumda hastalığın nasıl çalıştığına dair fikir sahibi oldu. Cell dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı ve nöroloji profesörü Dr. David Holtzman, "Mutasyonun yarattığı etkiyi taklit edebilirsek, amiloid birikimini zararsız veya en azından çok daha az zararlı hale getirebilir ve insanları bilişsel bozukluklar geliştirmekten koruyabiliriz" dedi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal