Deva olmasını beklediğimiz ilaçlar greyfurtla birleşince tehlikeye dönüşüyor!

Doktorlar ilaç tüketimi konusunda çeşitli uyarılarda bulunuyorlar, öncelikle yeni bir ilaca başlarken prospektüsü okumanın vurgusu yapılırken, aynı zamanda ilaç alırken hangi besinleri tüketmemesi gerektiğine de mutlaka bakılmasına dikkat çekiyor.

23.12.2023-11:05 - (Son Güncelleme: 23.12.2023-17:17) Deva olmasını beklediğimiz ilaçlar greyfurtla birleşince tehlikeye dönüşüyor!

Kontrollü tüketildiğinde şifa olan ilaçlar bazı besinlerle birlikte alındığında tehlikeye dönüşebiliyor. Ayrıca aynı anda tüketilen bazı gıdalar, ilaçların etkinliğini artırarak büyük riskler ve yan etkiler doğurabiliyor. Peki, hangi ilacı kullanırken hangi yiyecek ve içecekleri tüketmemeliyiz? İşte detaylar…

Greyfurt bazı ilaçların yan etkisini arttırıyor

Statinler, kanınızdaki 'kötü kolesterol' düzeyini azaltmak için kullanılan ilaçlar olarak biliniyor. Uzmanlar, yan etki riskinizi artırabileceğinden, bu ilaçları kullanırken greyfurt ve greyfurt suyu içmekten kaçınmak gerektiğini belirtiyor. Statinlerin yan etkileri arasında kas ağrıları ve sancılar yer alıyor. Doktorlar “Bir statin türü kullanıyorsanız, greyfurt suyu alımınızı çok küçük miktarlarla sınırlayın veya tamamen bırakın” şeklinde açıklamalar yapıldı. Greyfurt ayrıca bazı tansiyon ilaçlarının ve bazı psikiyatrik ilaçların yan etkilerini de artırabilir.

kan sulandırıcı ilaçla kullanma zararları

Süt ürünlerine de dikkat edin

Yapılan çalışmalar süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tetrasiklin ve kinolon antibiyotiklerinin emilimini engelleyebileceğini belirten uzmanlar, süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, sindirim sisteminde antibiyotiğe ulaşarak, ilaçların emilimini ve etkinliğini azalttığını ifade ediliyor. Bundan kaçınmak için antibiyotikleri süt ürünleri yemeden birkaç saat önce veya sonra almak daha iyi.

Kafeinli gıdalar ilacın etkisini azaltıyor

Anti-psikotik ilaçlar şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresif bozukluğu olan kişilerin tedavisine yardımcı oluyor. Uzmanlara göre, bu hapları çay veya kahve gibi kafein barındıran içeceklerle birlikte almak, vücudunuz için etkiyi azaltıyor.  Ayrıca kafein, bazı anti-psikotik ve DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) ilaçlarının yan etkilerini artırarak kalp atış hızı ve kan basıncının yükselmesine yol açabiliyor.

Bu yeşillikler ilaç etkisini tersine çeviriyor

yeşillik

Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, ne kadar yeşil yapraklı sebze yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlığa faydaları ile öne çıkan ıspanak, lahana ve brokoli gibi gıdalar, kanınızın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini açısından da zengin. Ispanak, karalahana ve marul gibi diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte alınan kan sulandırıcılar, ilaçların etkilerini tersine çevirerek kanın pıhtılaşmasını artırabiliyor. Uzmanlar, kan sulandırıcı kullanıyorsanız bu yiyecekleri yemekten tamamen kaçınmanıza gerek olmadığını, sadece aşırıya kaçmamanız gerektiğini söylüyor.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal