Dünya Türkiye'nin Aşı Programındaki Başarısını Konuşuyor

Türkiye'de yapılmaya başlayan kovid-19 aşı programı, dünya gündeminde oldukça yer aldı. Türkiye'nin bu konuda başarısına işaret edilen haberlerde, "Türkiye'nin 1 günde yaptığı aşıyı Fransa 3 haftada yaptı" denildi.

16.01.2021-10:07 - (Son Güncelleme: 16.01.2021-10:22)

Dünyada hızlıca yayılmaya devam eden ve mutasyon geçiren kovid-19'un önüne geçebilmek için dünyanın her bir yanından hükumetler milyonlarca doz aşı alırken, Türkiye'de aşılama 2 gün önce başladı. Türkiye'nin koronavirüs aşı programı dünya basınının gündemine oturdu.

Türkiye'nin aşılama hususundaki hızına ilişkin dünya medyasına yansıyan haberlerde, "Türkiye'nin bir günde yaptığı aşı, Fransa'nın ilk üç haftada yaptığı aşılamadan daha fazla" denildi.

Haberde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, "Ülke çapında aşılama programlarının uygulanmasında deneyimli bir ülkeyiz. Salgına karşı verdiğimiz savaşı birlikte kazanacağız" ifadelerine de aktarıldı.

Haberde, bir takım Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin milyonlarca doz satın aldıkları Pfizer ile BioNTech aşısının ülkelerine sağlanmasını beklediği ifade edilerek; Çinli ilaç şirketi Sinovac'ın aşısının yapıldığı Türkiye'de, ilk 2 gün içinde 500'in üzerinde insanın aşılandığı belirtildi. Türkiye'de programın birinci gününde, Fransa'nın hemen hemen ilk 3 haftasında yaptığı aşılamadan daha çok kişiyi aşıladığına da vurgu yaptı.

Haberde, 6 Avrupa Birliği (AB) devletinin, Avrupa Komisyonu'na yolladıkları bir mektupta, Komisyon'dan "aşı teslimatlarında istikrar ve şeffaflık sağlamak için" Pfizer-BioNTech'e baskı yapmasını istediği ifade edildi. İsveç, Finlandiya,  Danimarka, Litvanya, Letonya ve Estonya Sağlık Bakanları aracılığıyla imza atılan mektupta  "Bu durum kabul edilemez. Planlanan aşılama programlarını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda aşılama sürecinin güvenilirliğini de azaltıyor" denildi.

 

Haberde, Belçika'nın, bu ay içinde yapılması hedeflenen Pfizer aşısı dozlarının sadece yarısını almayı öngörüldüğü ifade edilirken, Litvanya'nın aşı isteğini, Şubat ayının ortasına kadar yarıya çekileceği bildirildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, Pfizer ile masaya oturduğunu ve planlanan teslimatların 2021'in ilk çeyreğinde yapılacağına ilişkin güvence aldığını dile getirdiği ifade edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal