Sinovaç Aşısı Türkiye'de

Dün akşam yerel saat 19.50'de Çin'in Pekin kentinden yola çıkan Çin aşılarını taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Aşılar, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün aşı ve ilaç deposuna getirildi.

30.12.2020-05:43 - (Son Güncelleme: 30.12.2020-07:09) Sinovaç Aşısı Türkiye'de

Koronavirüsle mücadelede dönüm noktası gerçekleşti. Çin'in Sinovac koronavirüs aşılarını taşıyan uçak Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Türk Hava Yolları uçağındaki 17 konteynerin içerisinde 3 milyon milyon doz aşı bulunuyor.

'AŞI PROGRAMI BELLİ OLDU'

Sinovac aşısının Türkiye'ye gelmesinin ardından milyonlarca insan aşıların ilk kimlere yapılacağını sormaya başladı. Gelen ilk bilgilere göre, gelen ilk 3 milyon aşı 14 gün boyunca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nda testlere tabi tutulacak. Sonuçlar olumlu olursa 3 milyon dozun kısa süre içerisinde 1 milyon kişiye yapılması bekleniyor.

'AŞININ YAPILACAĞI GRUPLAR'

Aşının yapılacağı birinci grupta Sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar, kronik rahatsızlığı bulunanlar, bakımevinde kalanlar ve engelliler bulunuyor. Şubat ayına kadar bu gruptan 9 milyon kişiye aşı yapılması planlanıyor.

2. grupta, polis ve asker başta olmak üzere adliyelerde görev alanlar ve cezaevi çalışanları, hizmet sektöründe çalışanlar (öğretmenler, akademik personel, gıda sektöründe çalışanlar, toplum için lojistik öneme sahip yerlerde çalışanlar (belediye hizmetleri, elektrik, su, çöp toplama, itfaiye, kargo görevlileri) aşılanacak.

3. grupta aşılama uygulaması 18-49 yaş arasındaki vatandaşlarla aşılanacak.

4. grupta 50 ile 64 yaş arası kronik hastalığı olanlar ve 50-64 yaş arası diğer kişiler ile 50 yaş altı kronik hastalığı olanlar aşılanacak.

Toplum ağırlıklı olarak aile sağlığı merkezlerinde aşılanacak

'AŞI İLK PLANLAMADA KİMLERE YAPILMAYACAK'

Çin'den gelen sinovac koronavirüs aşısının ilk planlamada hamilelere, 18 yaş altı vatandaşlara ve 4 ay önce koronavirüse yakalanmış vatandaşlara yapılmayacağı açıklandı.

'BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. LEVENT AKIN'IN AÇIKLAMALARI'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, 'Ana depo Ankara’da. Bütün aşılar Ankara’daki bu depoda depolanır. Burası aynı zamanda soğuk hava deposu. Hatta -70 derecelik bölümler bile mevcut. Çin’den gelen aşılar için zaten -70 dereceye ihtiyaç yok. Depoya alınan aşıların seri numarası bulunuyor. Buradan her seriyi temsil edilecek numuneler alınacak. Aşıların karekodları da sisteme işlenecek. Laboratuvar sonuçlarından sonra ise dağıtıma geçilecek. Deponun kapasitesi aşıların hacmi ile ilgili. Burada 2021 yılının tüm aşıları muhafaza ediliyor. Sağlık personeli aşıyı hastanelerde ve sağlık müdürlüklerinin belirlediği yerlerde olacak. 65 yaş üstü kişiler ise aile sağlık merkezlerinde aşılanacak. Çalışmalar devam ediyor. Listelere göre randevular oluşturulmaya başlandı.'ifadelerini kullandı.

'SAĞLIK BAKANI AÇIKLAMA YAPTI'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca twitter hesabından yaptığı açıklamada,'Aşılarımızı getiren uçak Esenboğa Havalimanımıza ulaştı. 14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı GM koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız.' ifadelerini kullandı.

'İŞTE TARİHİ GÖRÜNTÜLER'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal