Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Yapay zeka sağlık sektörüne girerse ciddi sorunlar ortaya çıkabilir!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yapay zeka programlarına el attı. Sağlık alanında ChatGPT gibi programlarının kullanılması konusunda uyarılarda bulundu.

18.01.2024-11:04 - (Son Güncelleme: 18.01.2024-18:01) Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Yapay zeka sağlık sektörüne girerse ciddi sorunlar ortaya çıkabilir!

DSÖ yazılı bir açıklamada bulunarak, yapay zekanın hastalık teşhis etmede yaygınlık gösterdiğini vurgulayarak, ChatGPT, Google Bard gibi Büyük Dil Modellerinin (LLM)hastalığın teşhisini koyarken yeterli ortamın sağlanamadığı için tehlikeyi de beraberinde getirdiğini, dolayısıyla yapay zeka kullanırken dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.

Sağlık alanını da es geçmedi!

Hayatın birçok alanına giren yapay zeka, Sağlık alanını da es geçmedi. DSÖ, sağlık çalışmaların da LLM kullanılması konusunda "hevesli" ve istekli olduğunu belirtirken daha öncesinde test edilmemiş, herhangi bir sağlık koşullarına uygun ortam sağlanmamış, sistemlerin hızla benimsenmesinin önemli sorunlara yol açabileceği üstelik hastalara da zarar verebileceği söylendi.

Yapay zeka yanıltıcı ve yanlış bilgiler üretebilir!

DSÖ açıkladı yapay zeka tehlikeli olabilir

Yapılan açıklamaya göre LLM'in tutarlı ve sistemli şekilde uygulanmadığına ilişkin kaygı taşıdıklarını eğer şartlar bu şekilde devam ederse, yapay zekaya olan güveninde sarsılabileceği de ifade edildi. Bu yüzyılın ileri teknolojileri için güvenli, etkili ve etik yollarla kullanılması için ayrı bir önem taşınması gerektiği belirtilen açıklamada, yapay zekanın işlenebilmesi için kullanılan verilerin yanıltıcı veya yanlış bilgiler üretebileceği de gözden kaçılmaması gerektiğine işaret edildi.

Kötü niyetli olanların eline geçebilir!

Bu çağın teknolojisi olarak kabul edilen yapay zekanın ötüye kullanabileceğinin hatırlatması yapılan açıklamada, LLM'nin, halk için güvenilir sağlık bilgilerinden ayırt edilmesi zor olan metin, ses veya video içeriği şeklinde oldukça ikna edici dezenformasyon üretebilir ve bu yanlış bilgilerin etrafa yayılması da sağlanabilir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal