Dikkat eksikliğine ve hiperaktiviteye kafeinli çözüm!

Kafeinin zararlarından çokça bahsedilmektedir. Ancak faydalarına da az yer verilmektedir. Günlük dikkat dağınıklığını toparlarken, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) sıkıntılarına iyi geldiği yönünde bir araştırma yayımlandı.

17.01.2024-18:05 - (Son Güncelleme: 17.01.2024-18:56)

Çocuklar üzerinde son 20 yılda artış yaşandığı gözlemlenen Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), yetişkinlikte görülen psikiyatrik bir durumdur. İspanya'da yapılan araştırma, DEHB’nin çocukların %2 ila %5'ini etkilediğini ve yetişkinlerin %4'ünün de etkilenebileceğini ortaya koyuyor. 

Hayvanlar üzerinde sistematik deney yapıldı

Nutrients dergisinde yayımlanan çalışma Universitat Oberta de Catalunya'daki (UOC) araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, kafeinin DEHB belirtilerinden bazılarını azaltıp azaltamayacağı yönünde terapötik araçlar arasında yer alıp alamayacağı durumu incelenmeye aldı. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışma sistematik olarak yapılarak, kafein tüketiminin ergenlik ve yetişkinlikte DEHB yaşayan kişilerde dikkat ve odaklanma kapasitesini artırabileceği yönünde önemli bir veri elde edildi.

Kafein faydaları

Kafeinin faydaları!

DEHB'nin hayvan modellerinde kafein tüketimiyle ilgili sonuçları içeren ilk sistematik inceleme olduğunu vurgulayan araştırmacılar, kafein kullanmak dikkat dağınıklığına iyi geldiği, konsantrasyonu yükselttiği, öğrenmede kolaylık sağladığı, öğrenme faydaları sağladığı ayrıca bazı hafıza türlerine de iyileşme sağladığı yapılan araştırmanın sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kafeinin bu tür belirtiler için terapötik bir araç olabileceğini, ancak DEHB'nin diğer karakteristik belirtileri olan hiperaktivite ve dürtüsellik için sonuçların net bir şekilde sonuçlanmadığı da vurgulanıyor. DEHB tedavisi için kafein kullanmak, destekleyici terapi olarak kullanılabileceği ifade ediliyor.

ABD ordusu kafeini kullanmıştı!

ABD’de ordudaki askerler arasında, kafeine yer vererek, DEHB belirtilerini azaltmada yardımcı olduğu açıklanmıştı. Kafein DEHB’li yetişkinlerde tepki süresini iyileştiriyor, tutarlı düşünmeyi sağlıyor. Kafein dürtüselliği de dengelediği görüldüğü de anlaşıldı.



Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal