Dünya Sağlık Örgütü savunmasız insanlara kol kanat gerecek!

Dünya’da yaşanan değişim ve dönüşümler giderek daha tehlikeli bir hal almaya başladı. İklim krizleri, savaşlar, yaşanan ekonomik ve göç krizleri yeryüzündeki bütün sağlık sisteminde dalgalanmalara sebebiyet verdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaşanan tüm bu dönüşümler ışığında önemli bir yardım çağırısı yaptı. Bu çağrının dünya genelindeki en savunmasız nüfusun sağlığını korumak için başlattıklarını açıkladılar. İşte detaylar…

16.01.2024-11:56 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-18:04)

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2024 yılı için daha emin ve tedbirli adımlar atmak amacıyla, dünyada bulunan en savunmasız nüfusun sağlığını korumak için 1,5 milyar Dolar tutarında yardım çağrısı başlattıklarını aktardı. Ghebreyesus, DSÖ tarafından düzenlenen "2024 yılı için Sağlık acil durum yardım talebi" başlıklı bir online toplantısı yaptı.

Çocuklar tehlike altında!

Geçen yıl dünyanın çok önemli krizlere şahit olduğunu ve halen bu krizlerin devam ettiğini aktaran Ghebreyesus, dünya üzerinde her 5 çocuktan birinin savaş ve çatışmaların yer aldığı bölgelerde yaşadığını ifade ederken, iklim değişikliği ve göç dalgası krizlerin sağlığı önemli ölçüde zarar verdiğini açıkladı.

Dünya’da ciddi bir kriz yaşanıyor!

Dünya Sağlık Örgütü dünyaya savunmasız insanlar için yardım çağrısı

Ghebreyesus, yaptığı online toplantıda şu açıklamalarda bulundu: "Bu yıl yaklaşık 166 milyon kişi hayat kurtaran insani sağlık yardımına ihtiyaç duyacak. Sudan, Ukrayna, Etiyopya, Haiti, Myanmar ve Gazze'deki çatışmalar karşısında dehşete kapıldık ve üzüldük. 2023'te insani yardım finansmanının son on yılın en düşük seviyesinde kaldı. Sağlık alanında öngörülen finansmanın yalnızca yüzde 12'sinin temin edebiliyoruz. Sağlık krizlerinin neden olduğu insani acıyı azaltmanın yalnızca iki yolu var; finansmanı artırmak veya ihtiyaçları azaltmak. Şu anda ikisi de olmuyor. İnsani yardım çalışanları müdahale edemediğinde hayatlar riske atılıyor ve toplulukların ihtiyaçları artıyor.’’

‘‘Yardım fonu erken ve esnek bir şekilde bize ulaşılmalı’’

87 milyon insanın hayatına dokunarak onları kurtarmayı hedeflediklerini belirten Ghebreyesus, DSÖ olarak 2024'te dünya genelindeki en savunmasızları korumak için 1,5 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunduklarını sözlerine ekleyerek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ‘‘Bu fonun mümkün olduğu kadar erken ve mümkün olduğunca esnek bir şekilde gelmesine ihtiyacımız var. Bu, bizim ve ortaklarımızın taahhütlerini yerine getirme açısından kritik önem taşıyor." 


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal