Dünya Sağlık Örgütü, Adaletsiz Kovid-19 Aşılamasına Tepki Gösterdi

Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyaya 'elinizdeki aşıları ihtiyacı olan ülkelerle paylaşın' çağrısı yaptı.

08.06.2021-00:12 - (Son Güncelleme: 08.06.2021-00:12) Dünya Sağlık Örgütü, Adaletsiz Kovid-19 Aşılamasına Tepki Gösterdi

Korona virüs salgını kapsamında tüm dünya ülkeleri aşılama programlarına başladı. Fakat bazı gelişmemiş ülkeler hala aşıya ulaşmakta güçlük yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ‘Adaletsiz aşılama, yalnızca en az aşıya sahip olanlar için değil, tüm uluslar için bir tehdittir’ ifadelerini kullandı. 

Dünyayı tehdit eden Korana virüs salgınından kurtulmak için birçok ülke aşı programını neredeyse yarılamış duruma geldi. Gelişmemiş ülkelerde ise halk aşıya ulaşamıyor. Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyaya elinizdeki aşıları ihtiyacı olan ülkelerle paylaşın çağrısı yaptı. Bunun yanında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sevindirici haberler de verdi. Ghebreyesus, ölüm ve vaka sayılarında sevindirici şekilde bir düşüş olduğunu kaydetti. 

‘GİDEREK ARTAN BİR ŞEKİLDE ÇİFT YOLLU BİR SALGIN GÖRÜYORUZ’

Ghebreyesus, Cenevre’de düzenlenen toplantıda sık sık küresel boyutta adaletsiz aşı dağılımına değindi. ‘Giderek artan bir şekilde çift yollu bir salgın görüyoruz’ diyen Ghebreyesus, bir taraftan yasakların kalktığı ülkeler bir tarafta daha nüfusunun yüzde 10’unu bile aşılayamamış ülkeler olduğuna dikkat çekti. Aşılanmayan ülkelerdeki insanların da bir şekilde gelişmiş ülkelerce desteklenerek aşılanması gerektiğini bildirdi. 

‘ADALETSİZ AŞILAMA TÜM ULUSLAR İÇİN BİR TEHDİTTİR’

Gelişmiş ülkelerde aşılama oranı yüzde 44’ken gelişmemiş ülkelerde bu rakam yüzde 0,4'ün bile altına düşüyor.

Ghebreyesus, ‘Bu istatistikle ilgili en sinir bozucu şey, aylardır değişmemiş olmasıdır. Adaletsiz aşılama, yalnızca en az aşıya sahip olanlar için değil, tüm uluslar için bir tehdittir’ dedi. 

G7 ÜLKELERİNE PAYLAŞIM ÇAĞRISI

G7 ülkelerini aşı paylaşımına davet eden Ghebreyesus, ‘Bu hedeflere ulaşmak için eylül ayına kadar ilave 250 milyon doza ihtiyacımız var. Sadece haziran ve temmuz ayları için ise 100 milyon doza ihtiyacımız var. Bu hafta sonu G7'nin liderleri yıllık zirvede bir araya gelecek. G7'yi sadece dozların paylaşılmasını taahhüt etmeye değil, hemen haziran ve temmuz aylarında bu paylaşımı yapmaya davet ediyorum’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal