Dünya markasından yeniden yapılanma kararı: 5 bin çalışanını işten çıkarıyor!

Japonya merkezli elektronik devi Toshiba, büyüme alanlarına odaklanmak ve yeniden yapılanma sürecini hızlandırmak amacıyla ülke içi çalışanlarının yüzde 7'sine denk gelen 5 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

17.04.2024-16:58 - (Son Güncelleme: 17.04.2024-17:13) Dünya markasından yeniden yapılanma kararı: 5 bin çalışanını işten çıkarıyor!

Kyodo ajansının, firma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Toshiba'nın bu kararı, şirketin öz kaynaklarını altyapı, enerji ve dijitalleşme gibi büyüme alanlarına yönlendirme stratejisinin bir parçası olarak alındı. Şirket, yeniden yapılanmaya giderek, öz kaynaklarını bu stratejik alanlara odaklamayı hedefliyor.

Firmanın ülke içi personel sayısı Mart 2023 itibarıyla yaklaşık 67 bin olarak kaydedildiğinde, işten çıkarılacak 5 bin kişi, toplam çalışan sayısının yüzde 7'sini oluşturuyor. İşten çıkarmaların detaylarıyla ilgili belirlenen pozisyonlar ve bölümler, mayıs başında işçi sendikasıyla yapılacak müzakerelerde netleşecek.

‘Gönüllü emeklilik’ öncelikli tanınacak

Toshiba, işten çıkarmaların büyük bir kısmını idari ve arka ofis pozisyonlarında gerçekleştirecek. Ayrıca, işten çıkarılacak personelin sayısını azaltmak için "gönüllü emeklilik" tekliflerine öncelik verilecek. Şirketin mali durumu da son dönemlerde zorlu bir seyir izliyor. Aralık 2023'te sona eren 9 aylık dönemde Toshiba, 107 milyar yen (691 milyon dolar) net zarar açıklamıştı. Bu zayıf finansal performans, şirketin yeniden yapılanma ve mali disiplini güçlendirme ihtiyacını daha da artırmış durumda.

Toshiba'nın bu kararı, Japonya'da işten çıkarmaların ekonomik ve sosyal etkileri açısından da önemli bir gündem maddesi haline geldi. Şirketin bu adımıyla birlikte, diğer Japon firmalarının da benzer stratejik kararlar alıp almayacağı merak konusu oldu.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal