Dünya için alarm seviyesi artıyor: Boyutu Brezilya’nın 3 katına ulaştı

21’inci yüzyılda zirve noktasına ulaşan küresel ısınma ile birlikte ozon tabakasındaki delik tarihin en büyük boyutlarına geldi. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, Antarktika'nın üzerindeki delik son ölçümlere göre Brezilya'nın 3 katı büyüklüğüne ulaştı. İşte detaylar…

06.10.2023-10:44 - (Son Güncelleme: 06.10.2023-17:22)

Avrupa Uzay Ajansı’nın yaptığı açıklamaya göre, ozon tabakasının inceldiği alan, 26 milyon kilometre kareye ulaştı. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, Antarktika'nın üzerindeki delik son ölçümlere göre Brezilya'nın 3 katı büyüklüğüne ulaştı.

Doğal afetler sıklaşacak

Karbon gazlarının kullanımı yüzünden ozon tabakasındaki tahribat giderek büyüyor. Bunu durdurmak için dünya, Montreal Protokolünü uygulamaya başladı ancak çok geç kalındı. Ozon tabakasındaki bu incelme ile ilgili herkes endişeli. İşin bir de küresel ısınma boyutu akıllara gelince doğal afetlerin sayısında artış bekleniyor.

Ozon Tabakası büyüyor

Küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe sürecek

ATV'nin haberine göre Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Adil Tek şunları ifade etti:

"Güney Yarım Küredeki ozon tabakası şu anda bu zamana kadar ölçülmüş değerle içerisinde en yükseklerin arasına girmeye başladı. Yüksek sıcaklıkların etkisi de var. Güney Yarım Kürede ozon deliği bu sene bu mevsimde zaten doruk noktaya çıkıyor. Doruk noktaya çıktığı için de en yüksek değerlere ulaşmış vaziyette. Küresel sıcaklık artmaya devam ettiği sürece de ozondaki deliğin daha da büyüme olasılığı gözüküyor, Montreal anlaşmasındaki sözlere uyulmasına rağmen."

2030 yılına kadar kritik seviyelere ulaşacak

İklim değişikliği ve politika çalışmaları uzmanı Prof. Dr. Murat Türkeş "Ozon tabakasındaki incelme kuvvetlenirse Ultraviyole B ışınımı yer küreye daha fazla geldiği için başta insan, diğer pek çok canlıya, tarımsal üretime, orman ekosistemlerine zarar veren zararlı Ultraviyole B ışınında artış olabiliyor. Küresel ısınmanın önümüzdeki yıllarda 2030'a kadar bir buçuk santigrat derece küresel ısınma eşiği çok daha fazla aşılabilecek, yeni bir sıcak ortalamaya dünya ne yazık ki gidecek. Sıcaklıklar bu kadar artınca şiddetli hava ve iklim olayları afetler, seller, taşkınlar, su baskınları, kuraklıklar, orman yangınları ve tarımdaki kayıplar gibi pek çok olumsuz durum yaşıyoruz ve bu giderek hızlanıyor" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal