Yunanistan'dan Makedonya'nın NATO Üyeliğine Onay

Yunanistan'da meclis, isim meselesinde sağlanan anlaşmadan sonra komşusu Makedonya'nın NATO üyeliği ile alakalı protokolü de onayladı.

09.02.2019-08:56 - (Son Güncelleme: 09.02.2019-08:53) Yunanistan'dan Makedonya'nın NATO Üyeliğine Onay

Yunanistan'da meclis, isim meselesinde sağlanan anlaşmadan sonra komşusu Makedonya'nın NATO üyeliği ile alakalı protokolü de onayladı.

Toplam 300 sandalyelik mecliste 294 milletvekilinin katılım sağladığı oylamada protokol, 153 milletvekilinden "evet" oyu alarak geçti. Düzenlenen oylamada, 140 milletvekili "hayır" oyu verdi.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (ND) ve hükümetin eski ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) Yönetimdeki SYRIZA vekillerinin dışında Potami (Nehir) partisinden destek alan protokolü reddetti.

Oylama neticesinde 13 oy farkla geçen protokol sayesinde, yaklaşık 28 senelik "isim sorunu"nu, ülkenin adını "Kuzey Makedonya" şeklinde değiştirerek çözecek anlaşma çerçevesinde son adımlar atılmış oldu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, milletvekillerine seslendiği konuşmasında, anlaşmanın geçmesine katkı sağlayan vekillere teşekkürlerini ileterek, "Tehdit ve şantajlara karşın, vatanperverlik görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyorum." sözlerini kullandı.

Bugünkü kararın ülkenin geleceğini belirlediğini söyleyen ND Lideri Kiriakos Miçotakis ise halkın çoğunluğunun anlaşmayı desteklemediğini iddia etti ve söz konusu anlaşmayı "ulusal yenilgi" olarak gördüğünü belirtti.

İSİM MESELESİ

Balkanlar'da komşu olan Yunanistan ile Makedonya arasında, Makedonya'nın eski Yugoslavya'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan ettiği 1991 senesinden bu yana süren isim meselesi, iki ülke başbakanlarının katılımıyla 17 Haziran'da imzalanan Prespa Anlaşması ile çözülmüştü.

Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" şeklinde değiştirilmesine ilişkin anlaşmayla ilgili önce Makedonya'da sonra da Yunanistan'da gerekli yasal aşamaların tamamlanmasıyla beraber tarihi mesele çözülmüş oldu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal