YSK'nın Kararından Sonra AB'den Türkiye'ye Uluslararası Gözlemci Teklifi

AB'nin üst düzey temsilcileri YSK'nın kararını eleştirirken, AB Dışilişkiler Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu temsilcisi Johannes Hann, sadece Avrupalı gözlemcilerin değil, uluslararası gözlemcilerin de seçimleri izlemek için ülkeye davet edilmesi teklifini yaptı.

07.05.2019-11:28 - (Son Güncelleme: 07.05.2019-11:15)

YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar vermesi Avrupalı siyasileri rahatsız etti. AB'nin üst düzey temsilcileri YSK'nın kararını eleştirirken, AB Dışilişkiler Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu temsilcisi Johannes Hann, sadece Avrupalı gözlemcilerin değil, uluslararası gözlemcilerin de seçimleri izlemek için ülkeye davet edilmesi teklifini yaptı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AK Parti'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul ederek seçimi iptal etmesi Avrupa'yı tedirgin etti. 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorborn Jagland, "Adil ve özgür seçimlere ilişkin gerekli koşullar, seçim günü öncesinden kontrol edilmeli, bu sonuç seçmenlerin güvenine zarar verme potansiyeline sahip" sözlerini kullandı.

"ULUSLARARASI KURALLARA AYKIRI" İDDİASI

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape ise yaptığı açıklamada, "Türk seçmeninin yetkililere yönelik seçimle ilgili güveninde ciddi bir krize sebep olmaması için seçim sürecindeki güvencelerin geri kazanılması gerekir" ifadesinde bulundu.

"Yeniden seçim olağanüstü bir önlemdir ve sağlam gerekçelere dayanmalıdır" sözlerini atran Knape "şeffaf ve tarafsız" bir süreçte bunun düzenlenmesi talebinde bulundu.

Seçimin iptaline sebep olan itirazların, seçim günü öncesi tarihte yapılmasının öngörüldüğünü belirten Knape, "AK Parti tarafından yapılan itiraz, bizim demokratik ve adil seçim anlayışımıza aykırı" sözlerini kullandı.

 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal