Türkiye-ABD Anlaştı! Münbiç'te 3 Aşamalı Çözüm

Türkiye ve ABD'nin 4 Haziran günü ardından hayata geçirmesi planlanan Münbiç’i terör örgütünden temizleme hedefine 3 aşamalı şekilde ulaşılacak.

30.05.2018-15:45 - (Son Güncelleme: 30.05.2018-15:38) Türkiye-ABD Anlaştı! Münbiç'te 3 Aşamalı Çözüm

AA muhabirinin toplantılara katılan kaynaklardan edindiği bilgilere göre, ABD ve Türkiye, YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısında işgal ettiği Münbiç'ten çekilmesi için teknik olarak anlaşmaya vardı.

Fakat, anlaşma, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nin 4 Haziran günü Washington'da yapacağı son toplantıyla duyurulacak.

Washington görüşmesinden bazı ayrıntıların değişme ihtimali olabileceğine vurgu yapan kaynaklar, teknik görüşmelerde üzerinde mutabakata ana hatların korunacağını kaydedildi.

Buna göre, 4 Haziran günü anlaşma ile alakalı son imzanın atılması halinde, ilk 30 gün içerisinde YPG/PKK unsurları Münbiç'ten geri çekilecek.

Bu arada AA'nın Türk istihbarat kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Münbiç'te YPG/PKK’nın elebaşları bölgeden ayrılmaya başladı. Münbiç’ten ayrılan terör elebaşları Fırat'ın doğusunda Türkiye sınırındaki Aynularab bölgesi ve bu bölgenin güneydoğusunda kalan Ayn İsa beldesine gitti.

Fakat YPG/PKK henüz tamamen bölgeden ayrılma hazırlığına başlamadı.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Münbiç anlaşmasında öngörülen ikinci aşama, 4 Haziran'daki görüşmeden sonraki 45 günün sonunda Türkiye ve ABD taraflarının askeri ve istihbarı unsurlarla bölgede müşterek denetime başlamasını planlıyor.

Denetim mekanizmasının detayları, alandaki gereksinimlere göre tekrardan şekillendirilebilecek.

Anlaşmada yer alan üçüncü aşama, 4 Haziran'dan sonraki 60 gün zarfında Münbiç'in yerel unsurlarından yönetimin oluşturulmasını barındırıyor.

Münbiç’in emniyetini sağlayacak askeri meclis ile şehir hizmetlerini verecek yerel meclis, nüfusun etnik dağılımına göre oluşturulacak

Anlaşma metni son halini, gelecek hafta Washington DC'de bakanlar seviyesinde gerçekleştirilecek görüşmede kazanacak.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal