Türkiye ve İran, ABD Yaptırımlarını Aşacak Bir Ödeme Mekanizması Oluşturacak

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye ile beraber 'Instex' benzeri bir ödeme mekanizması oluşturacaklarını belirtti. Bu mekanizma ABD yaptırımlarını aşarak İran'la ticarete mümkün kılıyor.

18.04.2019-15:49 - (Son Güncelleme: 18.04.2019-15:37) Türkiye ve İran, ABD Yaptırımlarını Aşacak Bir Ödeme Mekanizması Oluşturacak

Türkiye’de gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Zarif, Türkiye ile başta ekonomi olmak üzere birçok meselede anlaşma sağladıklarını vurguladı.

'TÜRKİYE İLE BİR ÇOK KONUDA ANLAŞMA SAĞLADIK'

Ankara’nın ABD’nin İran'a uyguladığı yaptırımlara karşı olduğunun altını çizen Zarif, "Türkiye ile beş konuda antlaşma sağladık. Tercihli tarife, enerji sektöründe işbirliği, banka, ortak para kullanımı ve Instex benzeri bir mekanizmanın oluşturulması antlaşmaya vardığımız konulardan. Ben ve Türkiyeli mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu özel olarak bu maddelerin takipçisi olacağız” ifadesinde bulundu.

Çavuşoğlu da dün Zarif ile gerçekleştirdikleri görüşmede Instex tarzı mekanizmaların nasıl kurulabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunuklarını belirtmişti.

INSTEX NEDİR?

Avrupa’da Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler ABD yaptırımlarına karşı İran ile dolar dışı para birimlerinde ticaret sağlayabilmek amacıyla Instex mekanizmasını kurmuşlardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın...


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal