Taliban Mahkumlar Serbest Bırakılana Kadar Afgan İç Müzakerelerine Katılmayı Reddetti

Bir sözcü yaptığı açıklamada, tutuklu Taliban militanlarının yaklaşık 5.000'i serbest bırakılana kadar Afganistan iç görüşmelerine katılmayacaklarını söyledi.

02.03.2020-16:31 - (Son Güncelleme: 02.03.2020-16:45) Taliban Mahkumlar Serbest Bırakılana Kadar Afgan İç Müzakerelerine Katılmayı Reddetti

ABD ile cumartesi günü imzalanan Taliban arasında yapılan anlaşma uyarınca, iki taraf da güven artırıcı bir önlem olarak savaş ve siyasi mahkumların serbest bırakılması için çalışacak.

Anlaşma, 10 Mart'a kadar 1.000 Afgan hükümeti esirinin karşılığında 500'e kadar hapis cezası alan Taliban mahkumunun serbest bırakılmasını istiyor.

Görüşmelerde yer almayan Afgan Cumhurbaşkanı Eşreş Ghani bu talebi reddetti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid Reuters'e telefonla verdiği demeçte, “Afganistan içi görüşmelere tamamen hazırız, ancak 5.000 mahkumumun serbest bırakılmasını bekliyoruz.

5.000 mahkumumuz- 100 veya 200 daha fazla veya değil önemli değil- serbest bırakılmazsa, Afganistan iç görüşmeleri olmayacak.” ifadelerini kullandı.

ABD, kalıcı bir siyasi anlaşmaya yönelik müzakerelerin ve ateşkesin önümüzdeki günlerde başlayabileceğini umduğunu söyledi, ancak Batılı diplomatlar ve analistler ileride ciddi zorluklar yaşanacağını öngörüyor.

Ghani pazar günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın mahkumların serbest bırakılmasını istemediğini ve mahkumların serbest bırakılması konusunun kapsamlı bir barış anlaşmasının bir parçası olarak tartışılması gerektiğini söyledi.

Zabihullah, serbest bırakılacaklar listesindeki mahkumların çoğunun ABD tarafından yakalandığını ve Afgan hükümet hapishanelerinde tutulduğunu, hasta ve yaşlı tutukluların salınmasına öncelik verdiklerini söyledi. 

Zabihullah, cumartesi günü Doha'daki anlaşmaya yol açan yedi gün içinde şiddetin azaltılmasına ilişkin bir anlaşmanın resmen sona erdiğini söyledi.

“İnsanların şiddetteki azalmanın tadını çıkardıklarına dair raporlar aldığımızdan, mutluluklarını bozmak istemiyoruz ancak bu, normal askeri faaliyetlerimizi daha önce bulunduğumuz düzeye geri almayacağımız anlamına gelmiyor” dedi.

“Ve bu durum her zaman olabilir, bir saat sonra, bu gece, yarın veya ertesi gün olabilir.”

Afgan savaşı 18 yıldan uzun süredir bir çıkmaz oldu, Taliban güçleri daha fazla bölgeyi kontrol ediyor ancak büyük şehir merkezlerini ele geçiremiyor ve elinde tutamıyor.

Anlaşma uyarınca ABD, imzalandıktan 135 gün içinde Afganistan'daki birliklerinin sayısını 13.000'den 8.600'e indirmeyi taahhüt ediyor.

Taliban ateşkese bağlı kalırsa, bu dönemde Afganistan'daki koalisyon güçlerinin oranını azaltmak için müttefiklerle birlikte çalışmayı taahhüt ediyor.

Ortak bir bildiride, tüm ABD ve koalisyon güçlerinin tam olarak geri çekilmesinin 14 ay içinde gerçekleşeceği belirtildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal