Sudan'da Taraflar 'Geçiş Süreci' Konusunda Anlaşmaya Vardı

Sudan'da askerler ve muhalefet, 'geçiş süreci anlaşmasında' anlaşmaya vardı

05.07.2019-15:45 - (Son Güncelleme: 05.07.2019-15:55)

Sudan'da taraflar, seçime gidene kadar ülkeyi yaklaşık 3 sene boyunca yönetecek iktidar konseyinin, dönüşümlü olarak muhalifler ve askerler tarafından kontrol edilmesi konusunda uzlaştı.

Sudanlılar, aylardır protesto için çıktıkları sokaklara bu defa kutlamalar için çıktı.

Sudan'ı 30 sene yöneten Ömer el Beşir'in Nisan ayında askeri darbeyle indirilmesinden sonra, askerler ve sivil geçiş dönemi talep eden göstericiler arasında uzlaşı sağlanmaya çalışılıyordu.

Taraflar, 3 sene görevde kalacak bir geçiş süreci üzerinde anlaşmaya varmış fakat bu süreçte sivillerin ne kadar rol üstleneceği noktasında müzakereler tıkanmıştı.

TIKANAN MÜZAKERELERDE ANLAŞMAYA VARILDI  

Etiyopya ve Afrika birliğinin arabuluculuğunda taraflar tekrardan müzakere masasında toplanmışlardı. Başkent Hartum'da hafta başında tekrardan başlayan müzakereler neticesinde taraflar, seçime gidene kadar ülkeyi üç yıl ya da üç yılı biraz aşan bir süre boyunca yönetecek iktidar konseyinin dönüşümlü olarak muhalifler ve askerler tarafından kontrol edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Söz konusu anlaşma, teknokratlardan oluşacak bağımsız bir hükümetin kurulmasını ve son haftalarda ülkede meydana gelen şiddet olaylarının bağımsız bir komite tarafından araştırılmasını da kapsıyor. 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal