Snowden'ın Çarpıcı Kaşıkçı İddası Olay Oldu

NSA muhbirleri, öldürülen Suudi gazeteci Kaşıkçı'yı izlemek için Pegasus casus yazılımlarının kullanıldığını iddia ediyor.

08.11.2018-10:29 - (Son Güncelleme: 08.11.2018-10:22) Snowden'ın Çarpıcı Kaşıkçı İddası Olay Oldu

 

NSA muhbirleri, öldürülen Suudi gazeteciyi izlemek için Pegasus casus yazılımlarının kullanıldığını iddia ediyor. Bir İsrailli tarafından yapılan siber güvenlik firması, eski bir ABD Ulusal Güvenlik Ajansı girişimcisi olan muhabiri gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı takip etmek için kullandı. İsrail Tel Aviv'de bir konferansta Rusya'dan görüntülü görüşme yaparak konuşan Edward Snowden, rakiplerini izlemek için NSO Group Technologies tarafından hükümetlere satılan Pegasus casus yazılımlarının kullanıldığını söyledi. “Suudiler elbette Kaşıkçı’nın bir randevu aldığından konsolosluğa gideceğini biliyordu. Ama niyetini ve planlarını nasıl bildiler? ”

Suudi vatandaşı ve Washington Post gazetesi köşe yazarı Kaşıkçı, 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğuna girdikten sonra öldürüldü. İstanbul Savcılığı'na göre, Kaşıkçı içeri girdikten sonra derhal boğuldu ve parçalandı.

Snowden, Kaşıkçı’nın Kanada'daki sürgününde yaşayan arkadaşlarından birinin akıllı telefonunun NSO'nun Pegasus casus yazılımlarına bulaştığını söyledi. Yazılımın Suudilerin Kaşıkçı hakkında bilgi toplamasına izin verdiğini söyledi. “Gerçek şu ki, bazı arkadaşlarını İsrail şirketi tarafından yazılmış bir program aracılığıyla takip ettiler.”

Kanadalı araştırma enstitüsü Citizen Lab tarafından yayınlanan bir raporda şöyle dendi: “Suudi bir eylemci olan Ömer Abdulaziz'in cep telefonuna çok güveniyoruz ve Kanada daimi ikametgahı, NSO Group'un Pegasus casus yazılımını hedef aldı ve etkiledi. ” Cep telefonlarının neredeyse sınırsız gözetimine izin veren yazılım, dünyanın en güçlü mobil casus yazılım uygulaması olarak görülüyor.
ABD hükümetinin uzun vadeli bir gözetim programını detaylandıran binlerce belgeyi sızdıran Snowden, ABD'nin kendisine casusluk suçlamasıyla 2013 yılında Rusya’ya sığınma talebinde bulunmuştu.

Snowden’in Rusya'daki oturma izni 2020'ye kadar uzatıldı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal