Pentagon'dan İtiraf: Düşmanlarımızın Gerisinde Kaldık

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, yapay zeka teknolojisinde düşmanları olan Rusya ve Çin'İn gerisinde kaldıklarını kabul etti.

21.04.2018-18:23 - (Son Güncelleme: 21.04.2018-18:15) Pentagon'dan İtiraf: Düşmanlarımızın Gerisinde Kaldık

Pentagon Araştırma ve Mühendislik Müsteşarı Dr. Michael Griffin, 9 Nisan’da Washington’da yapılan ‘Gelecek Savaşları’ konferansında yaptığı konuşmada “Devam eden bir yapay zekâ silahlanma yarışı var. Fakat biz şimdilik buna dâhil değiliz. Düşmanlarımız makine öğreniminin faydasını çok iyi biliyorlar. Bence bizim için de zamanı geldi” şeklinde konuştu.

Griffin’in açıklamaları bu senenin başlarında yayınlanan yeni Ulusal Savunma Stratejisi’ndeki noktaları anımsattı. Strateji Rusya ve Çin üzerinde askeri güç sağlamaya öncelik veriyor ve Pentagon’a yapay zekâ gibi teknolojilere olan yatırımı artırma talebinde bulunuyordu.

Ulusal Savunma Stratejisi ayrıca Pentagon’a Savunma Bakanlığı içindeki işletme ve tedarik pratiklerinde yenilik yapılması çağrısında bulunmuştu. Griffin de Washington’daki konferansta işletme ve tedarik sistemi için ‘zamanını doldurmuş’ değerlendirmesi yaptı ve şu sözleri kullandı: “Mevcut tedarik sistemi oluşturulduğunda ABD’nin teknolojik üstünlüğü kesindi. Bu durum, Pentagon’a düşmanlarından öenmli bir meydan okuma tehdidi olmaksızın fazlasıyla uzun bir tedarik sürecine dahil olmasına olanak sağladı. Bununla birlikte bu savunma tedarik pratikleri günümüzde ülkeyi dezavantajlı bir vaziyete soktu. Verilen bir karar ‘en iyisini yapmak’ yerine ‘herkese karşı nasıl eşit olabilirim’in çevresinde şekilleniyorsa hep arkada kalırız. Bu süreci de sürdürebiliriz, üstünlük de sağlabiliriz. Fakat ikisini aynı anda yapamayız.”

Bu endişeleri gçlendiren şey ise böylesi bürokratik süreçlerle kısıtlanmamış olan Çin devletinin son yıllarda yapay zekâyı geliştirmeye fokuslanması oldu. Çin Danıştayı yakın zamanda, ülkeyi 2030’a kadar ‘dünyanın en önemli yapay zekâ inovasyon merkezi’ yapma amacı taşıyan, iyi seviyede finanse edilmiş bir ulusal strateji duyurmuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal