Malezya Kralı, Mahathir Muhammed'i 'Geçici Başbakan' Olarak Görevlendirdi

Başbakanlıktan istifa eden Mahathir Muhammed, Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah tarafından "geçici başbakan" olarak görevlendirildi.

24.02.2020-16:01 - (Son Güncelleme: 24.02.2020-16:02) Malezya Kralı, Mahathir Muhammed'i 'Geçici Başbakan' Olarak Görevlendirdi

Malezya Başbakanlık Ofisinden aktarılan bilgiye göre, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in bu sabah istifa mektubunu kraliyet sarayı Istana Negara'ya sunduğu duyurulmuştu.

Konuyla alakalı kraliyet sarayı Istana Negara'dan gelen açıklamada, Sultan Abdullah'ın Mahathir'in istifasını kabul ettiği fakat ülkede siyasi istikrar sağlanana dek geçici olarak başbakanlıkta kalmasını kararlaştırdığı ifade edildi.

Diğer yandan Malezya'da Başbakan Mahathir Muhammed'in istifasıyla dağılan iktidar koalisyonu Umut İttifakı'nın (PH) partileri ise Mahathir'e görevine dönme çağrısında bulundu.

Mahathir'in istifasının ardından basın toplantısı yapan Demokratik Hareket Partisi (DAP) Genel Sekreteri ve Hazine Bakanı Lim Guan Eng, partisinin en kısa zamanda Mahathir ile görüşerek tekrar başbakan adaylığı teklifinde bulunacağını ifade etti.

Halkın Adaleti Partisi (PKR) Genel Başkanı Enver İbrahim'in bu sabah Mahathir ile yaptığı görüşmede bulunduğunu söyleyen Bakan Lim, "Mahathir, muhalefet partisi UMNO ile çalışmak istemediğini açıkça beyan etti." dedi.

Bakan Lim, DAP yönetiminin Mahathir'in yolsuzluğa bulaşmış kişilerle çalışmama iradesini takdir ettiğinin altını çizerek, "Eski hükümet üyelerine karşı gösterdiği kararlılığı takdir ediyor, Mahathir'i yeniden görevinde görmek istiyoruz." diye konuştu.

ENVER İBRAHİM, MAHATHİR'E İSTİFA ETMEMESİNİ RİCA ETTİ

Mahathir'den sonra başbakanlığı devralması beklenen PKR Genel Başkanı Enver İbrahim, muhalefet partilerinin dün yeni iktidar koalisyonu oluşturmak için yaptıkları kaçamak planlara Mahathir'in dahil olmadığını ileri sürdü ve "Kendisi bu planın başında değildi. Partisinin içindekiler tarafından adı kullanıldı. Mahathir daha önce de bu oyuna dahil olmadığını söylemişti." ifadelerine yer verdi.

Enver, Mahathir'in yolsuzluklara bulaşmış muhalefet partisi Birleşik Malay Milli Örgütü (UMNO) ile çalışmayı kabul etmediği için istifa kararı aldığını öne sürerek, "Eski hükümetle ilişkisi olan hiç kimseyle çalışmayacağını yaptığımız görüşmede doğrulamıştı." diye konuştu.

Mahathir'e istifa etmemesi için ricada bulunduğunu söyleyen Enver, "Bu ihanetle birlikte başa çıkabileceğimizi söyledim. O farklı düşündü ve yolsuzluk yapanlarla isminin bir araya getirilmesine öfkelendi." ifadelerine yer verdi.

Enver İbrahim, muhalefet partilerinin çabalarını boşa çıkarmak üzere Mahathir'e yeniden destek verilmesini en kısa zamanda parti üyeleriyle müzakere edeceğini söyledi.

AMANAH PARTİSİNDEN MAHATHİR'E KOŞULSUZ DESTEK

İktidar koalisyonu üyesi partilerden Milli Emanet Partisi (Amanah) Genel Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Muhammed Sabu da bugün basın mensuplarına konuşarak Mahathir'in istifasından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Bakan Muhammed, Umut İttifakı koalisyonu üyesi partilerle tekrar bir araya gelmek istemesi durumunda partisinin Mahathir'i şartsız destekleyeceğinin altını çizdi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal