İsrail İran'a Saldırı Emri Verdi

İsrail istihbarat servisi Mossad'ın eski başkanlarından Tamir Pardo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2011 yılında orduya 15 gün içinde İran'a saldırmak için hazırlık yapma emri verdiğini açıkladı.

31.05.2018-13:26 - (Son Güncelleme: 31.05.2018-13:35)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 'tüm insanlığın baş düşmanı' olarak tarif ettiği İran ile her zaman savaş eşiğinde dolaşırken eski Mossad Başkanı Tamir Pardo önemli bir açıklama yaptı.

Televizyon programı Ovda'ya konuk olarak Ilana Dayan'ın sorularını cevaplayan Mossad Başkanı Pardo, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun 2011 senesinde orduya 15 gün içinde İran'a saldırmak için hazırlık yapma emri verdiğini ifade etti.

''O zaman saldırının gerçekleşeceğine inanmış mıydınız'' diye sorulan soruya eski başkan Pardo ''Bu, tatbikat olsun diye yapılan bir şey olamaz. Biri bunu yapıyorsa ya birebir anlamını kast ediyordur ya da bir mesaj vermek istiyordur. Eğer size geri sayıma geçin diyorsa sizinle oyun oynamadığını anlarsınız'' şeklinde cevap verdi.

Netanyahu’nun emrinin yasallığını sorguladığını ve hatta istifa etmeyi düşündüğünü anlatan eski Mossad başkanı şu ifadeleri kullandı:

''En ince ayrıntısında dek araştırdım. Eski Mossad başkanlarıyla ve hukuk danışmanlarıyla görüştüm. Bir savaş başlatabilecek bir konuda emir verme yetkisinin kimde olduğuna dair ulaşabildiğim herkesle görüş alışverişinde bulundum.''

Emrin illegal olmadığından emin olmak istediğini fakat Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yaptığı araştırmaların farkında olduğunu belirten eski Mossad şefi Pardo, açıklamalarına şu şekilde devam ett:

''Nihayetinde ben bir emir alıyorsam ve emir başbakandan geliyorsa, yerine getirmem beklenir. Bir şeyin yanlış gitmesi, hatta operasyonun başarısız olması halinde, benim yasadışı eylemde bulunduğum bir durum oluşmayacağından emin olmak zorundayımdır.''

''Sizin bakış açınızdan İran'a saldırmak savaş başlatma kararı almakla aynı şey midir'' sorusunu eski Mossad başkanı Pardo ''Apaçık ve en basit şekliyle'' diye cevapladı.

Bu gerilim esnasında bir noktada istifa etmeyi düşündüğünü ifade eden şef Pardo ''Başbakan emir verdiğinde iki seçeneğin vardır: Ya uyarsın ya da çeker gidersin'' diye konuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal