İran'dan İngiltere'ye Tanker Tehdidi

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Cebelitarık açıklarında İngiltere tarafından durdurulan ve el konulan petrol tankerinin serbest bırakılmaması halinde bir İngiliz petrol tankerine el koymanın "İran'ın görevi" olacağı aktarıldı

05.07.2019-12:55 - (Son Güncelleme: 05.07.2019-15:24)

İran Devrim Muhafızları, dün Cebelitarık açıklarında İngiltere kuvvetleri tarafından el konulan İran'a ait petrol tankerine ilişkin açıklamada bulundu.

Devrim Muhafızları komutanlarından Murteza Reza yaptığı açıklamada, İngiltere'ye el koyduğu tankerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Reza ayrıca, tankerin bırakılmaması halinde bir İngiliz petrol tankerine el koymanın "İran'ın görevi" olduğunu belirtti.

TAHRAN, İNGİLİZ BÜYÜKELÇİYİ BAKANLIĞA ÇAĞIRMIŞTI  

İran Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'ye bağlı İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetiminin İran'a ait petrol tankerini alıkoyması sebebiyle İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'ı olaydan sonra bakanlığa çağırmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi sosyal medya hesabından açıklamada bulunarak, İran'a ait petrol tankerinin Cebelitarık Boğazı'nda İngiliz deniz kuvvetleri tarafından alıkonulmasından sonra İngiltere'nin Tahran Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını belirtti.

Musevi, İran'a ait petrol tankerinin Cebelitarık'ta İngiliz kuvvetleri tarafından "kanunsuz bir şekilde alıkonulduğunu" öne sürdü.

NE OLMUŞTU?  

İngiltere'ye bağlı olan İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetiminin hükümeti, Suriye'ye ham petrol götürdüğü iddia edilen bir tankeri durdurmuştu.

Cebelitarık Özerk Hükümet Başkanı Fabian Picardo, konu hakkında basına yaptığı açıklamada, sabahın ilk saatlerinde Cebelitarık liman görevlileri ve ona bağlı memurların yasayı uygulayarak sahil güvenlik ekiplerinin yardımıyla Suriye'ye ham petrol götüren bir tankeri durduklarını ve tanker ve yükünün alıkonulduğunu açıkladı.

"Grace 1" isimli geminin, Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal etmesi nedeniyle durdurulduğunun belirten  Picardo, "Grace 1'in Suriye'de Banyas rafinerisine ham petrol taşıdığına inanmak için geçerli nedenlerimiz var. Bu rafineri, Suriye'ye karşı AB yaptırımlarına tabi bir işletmeye ait" sözlerini aktardı.

AB, Suriye'ye karşı yaptırım kararını 2011 yılının sonunda alırken, petrol ambargosunu da içeren yaptırımlarını 1 Haziran 2020 tarihine kadar uzatmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal