İran Türkiye ve Rusya ile Ticaret Yapabilmek İçin Yeni Mekanizma Geliştirdi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin yaptırımlarına takılmadan Türkiye ve Rusya ile ticaret yapmayı kolaylaştıran bir araç tasarladıklarını duyurdu.

08.05.2019-10:42 - (Son Güncelleme: 08.05.2019-10:34)

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara takılmamak amacıyla kurduğu Ticaret Borsalarını Destekleme Aracı'yla (INSTEX) Avrupalı firmaları koruma altına almıştı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin yaptırımlarını aşarak Türkiye ve Rusya ile ticarete devam edebilmek amacıyla INSTEX türü bir mekanizma kurduklarını belirtti.

"TİCARET YAPMAK İSTEYEN ÜLKELER DAHİL EDİLECEK"

Zarif, "İran'ın INSTEX versiyonunun adı SATMA. AB'yi bu konuya ilişkin bilgilendirdik. INSTEX'e benzeyen bu mekanizmaya, Türkiye ve Rusya dahil bizimle ticaret yapma talebinde olan diğer ülkeler de dahil edilecek" açıklamasında bulundu.

"AB YARDIM ETMEZSE İRAN ANLAŞMALARA UYAMAZ"

Zarif bunun yanı sıra, AB'nin ABD yaptırımlarına karşı yardım edememesi halinde, İran'ın nükleer anlaşmaya ilişkin adımlar atması gerektiğini de belirtti. Zarif, "İran'ın çıkarları, Birleşik Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) tarafından korunduğu ve AB'nin de koşullarına sadık kaldığı süre boyunca, İran anlaşmaya uyacaktır. AB, İran'ın yaptırımlarına yardım edemezse, İran'ın JCPOA'ya tek taraflı bağlılığı anlamını kaybedebilir. Bu durumda, JCPOA çerçevesindeki kısıtlamalar tekrardan gözden geçirilebilir" sözlerini kullandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal