İran Nükleer Anlaşmadaki Taahhütlerinin Bazılarını Durdurdu

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer anlaşma doğrultusundaki taahhütlerinin bir kısmını durdurduklarını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak tedbirler alması amacıyla 60 gün süre tanıdıklarını açıkladı.

08.05.2019-12:45 - (Son Güncelleme: 08.05.2019-12:35)

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 Mayıs 2018 tarihinde nükleer anlaşmadan ayrılmasının yıl dönümünde gerçekleştirdiği konuşmasında ülkesinin bu anlaşma kapsamındaki 2 taahhüdünü durdurduğunu belirtti.

'URANYUM VE AĞILAŞTIRILMIŞ SUYU ARTIK SATMAYACAĞIZ' 

Nükleer anlaşmadaki 26. ve 36. maddelerinin karşı tarafın verdiği sözleri ihlal etmesi halinde kendilerine karşı adım atma hakkı tanıdığını belirten Ruhani, bugün nükleer anlaşmaya taraf 5 ülkeye iki uygulamayı askıya alacaklarını açıkladı.

Ruhani, anlaşma çerçevesindeki uranyum zenginleştirmede 300 kilogramın üzerine çıkıldığı zaman bu fazla gelen uranyumu diğer ülkelere sattıklarını ve karşılığında sarı kek aldıklarını fakat bugünden itibaren bu satışın gerçekleştirilmeyeceğini belirtti. 

 

NÜKLEER ANLAŞMAYA KARŞI OLANLAR İRAN'A DA KARŞIYDI

Nükleer anlaşmanın başından beri İran düşmanları olarak tanımladığı ABD'deki aşırılıkçılar, İsrail ve bölgedeki bazı Arap ülkelerinin bu anlaşmaya muhalif olduğunu belirten Ruhani, şunları aktardı:

"Nükleer anlaşmaya karşı olanlar aynı zamanda İran'a da karşıydı. Herkes her konuda eleştiride bulunabilir fakat nükleer anlaşmaya düşmanlık İsrail, ABD'deki aşırıcılar ve bölgedeki gerici yönetimlere özgüydü. Nükleer anlaşma İran'ın ve tüm dünyanın çıkarına fakat İran düşmanlarının zararınaydı. O sebeple 2014 senesinden bu zamana bu heybetli yapıyı yok etmek amacıyla tüm yolları denediler. Beyaz Saray'da birçok işi elinde bulunduran aşırıcılar, ABD Başkanı'nın yapacağı işleri bile ellerine geçirmişler. ABD hüküemtinin mevcut halinden yalnızca bu ülke halkı değil ABD'nin müttefikleri, Kanada, Avrupa, Meksika ve dünya ticari şirketleri ve girişimcileri de rahatsız."

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal