İngiltere'den ABD'ye Uyarı Ziyareti

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ABD Başkanı Trump'ı İran konusunda uyarmak için Beyaz Saray'ı ziyaret etti.

07.05.2018-20:22 - (Son Güncelleme: 07.05.2018-20:30)

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran nükleer anlaşmasıyla ilgili kararını en geç 12 Mayıs'ta açıklaması öngörülürken, anlaşmanın Avrupalı tarafları Donald Trump'ı ikna etmeye çalışıyor. Beyaz Saray’a seyahat eden İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, anlaşmadan geri çekilmenin büyük bir hata olacağını belirtti ve ekledi:

"Bence, Başkan Donald Trump'ın kaygılarıyla yüzleşmeli ve Tahran’a karşı daha sert olmalıyız. Yapmamız gereken şey tam olarak bu, fakat bunu yaparken İran nükleer anlaşmasının temelini kaybetmemeliyiz. Çünkü bu anlaşma işe yarıyor ve şimdiye kadar İran'ın nükleer silah geliştirmesini önledi. Kendimize şunu sormalıyız, bunu başka kim yapabilirdi."

Yaklaşık iki hafta önce Donald Trump'ın Washington’da konuğu olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, anlaşmanın bozulması durumunda bölgede savaş ihtimalinin ortaya çıkacağını öne sürdü. Gelişmeleri yorumlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD'nin anlaşmadan geri çekilmesinin kendilerini etkilemeyeceğini söyledi:

"Bu konuda gerçek kaybeden ABD olacak. Sonunda başarısızlık ve mağlubiyet onlara kalacak. Biz yolumuzda yürümeyi sürdüreceğiz."

Donald Trump, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında imzalanan anlaşmanın İran’ı nükleer silah geliştirmekten alıkoymadığı görüşünde. Yapılan anlaşmaya uzun zamandır sert eleştireler yönelten İsrail yönetimi de İran'ın gizli bir şekilde nükleer programını devam ettirdiğini öne sürüyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal