Hürmüz Boğazı'nda Gerginlik Yükseliyor: İngiltere, İran'a Nota Verdi

Hürmüz Boğazı'nda İran ile İngiltere arasındaki tansiyon gittikçe yükseliyor. İran'ın İngiltere'ye ait bir petrol tankerini alıkoymasından sonra Tahran'ın temsilcisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

20.07.2019-16:36 - (Son Güncelleme: 20.07.2019-17:08) Hürmüz Boğazı'nda Gerginlik Yükseliyor: İngiltere, İran'a Nota Verdi

Hürmüz Boğazı’nda meydana gelen tanker krizinin ardıdnan İran’ın Londra'daki maslahatgüzarı İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve nota verildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyra Limanı'ndan yola çıkan Stena Impero adlı tanker dün akşam saatlerinde İran Devrim Muhafızları tarafından alıkonuldu.

İran, tankerin uluslararası denizcilik kurallarına uymaması sebebiyle durdurulduğu ve İran kara sularına çekildiğini açıkladı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, tankerdeki 23 mürettebatın Bender Abbas limanındaki bir teknede sorgulandığını bildirdi.

'KAZAYA KARIŞTI'  

Tankere, kazaya karışmış olması sebebiyle el konulduğu belirtildi.

İran resmi haber ajansı Fars'a açıklamada bulunan Hürmüzgan Eyaleti Limanlar ve Denizcilik Kurumu Genel Müdürü Allahmurad Afifipur, tankerin bir balıkçı teknesine çarptığını fakat çarpışmanın ardından hasar gören tekne ile bağlantı kurmadığını belirtti.

Affipur, "İngiltere'ye ait petrol tankerinin durdurulmasının nedeni, bulunduğu konumu gösteren sinyali kapatarak Hürmüz Boğazı'nda gemilerin kullandığı güzergaha aykırı bir yerden geçmesi ve İran'ın uyarılarını dikkate almaması" ifadesinde bulundu.

İNGİLTERE: KURALLAR UYGUNDU  

İran'ın iddialarını kabul etmeyen İngiltere ise tankerin seyir kuralları ve uluslararası deniz hukukuna uygun seyrettiğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, meydana gelen olayı, "İran'ın bölgede yasadışı ve istikrarı bozucu bir tavır sergilemeyi seçtiğine ilişkin kaygı verici işaretler" şeklinde değerlendirdi.

İngiltere bunun yanı sıra Hürmüz Boğazı’ndan geçmeyi planlayan İngiliz bandralı gemilere burayı geçici bir süre için kullanmamaları yönünde uyarıda bulundu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal