Çin'in Uygurlar Üzerinde Mobil Denetim Yaptığı İddia Edildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan raporda, Çin hükümetinin Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkları yasa dışı izleme çalışamaları kapsamında kullandığı mobil uygulamayla kişisel bilgilerini topladığı bildirildi.

02.05.2019-13:50 - (Son Güncelleme: 02.05.2019-15:06)

Çinli otoritelerin, Sincan Uygur Özerk bölgesinde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklara karşı yasa dışı gözetleme ve keyfi tutuklama çalışmaları için mobil bir uygulamaya başvurduğu belirtildi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) hazırladığı raporda, Çinli polislerin Uygurlar üzerinde baskı ve denetimi artırdığına ilişkin yeni kanıtlar ileri sürüldü.

Çin polisinin, Sincan Uygur Özerk bölgesinde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkları yasa dışı izleme faaliyetleri doğrultusunda kullandığı mobil uygulamayla bireylerin boy ve kilolarından göz taramalarına kadar kişisel bilgilerini bir havuzda topladığı bildirildi.

DAVRANIŞ BİÇİMLERİ DE TAKİP EDİLİYOR

Söz konusu raporda, görevlilerin, uygulama kapsamında özellikle 36 davranış biçimini yakından takip ettiği, bunlara, kişinin komşularıyla iletişim halinde olmaması, ön kapıyı kullanmaması, akıllı telefon sahibi olmaması, camilere bağış yapması ve standart dışı elektrik tüketmesinin dahil olduğu belirtildi.

Görevlilerin aynı zamanda kişilerin WhatsApp, LINE, Telegram gibi 51 şüpheli telefon uygulamasını kullanıp kullanmadığını da kontrol ettiği belirtildi.

WHATSAPP KULLANANLAR GÖZALTINA ALINIYOR

Raporda, bölgede ikamet edenlerin, aile fertlerinin WhatsApp veya Virtual Private Network (VPN) gibi uygulamaları yüklemiş olmaları yüzünden gözaltına alındığı da aktarıldı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal