Çin Dünyanın En Büyük Hadron Çarpıştırıcısını İnşa Edecek

Projenin önde gelen bilim adamı verdiği demeçte, Çinli bilim adamlarının 2030 yılında dünyanın en güçlü elektron çarpışması projesini yapmayı planlıyorlar

25.10.2018-09:24 - (Son Güncelleme: 25.10.2018-09:20) Çin Dünyanın En Büyük Hadron Çarpıştırıcısını İnşa Edecek

Projenin önde gelen bilim adamı Pazartesi günü Global Times gazetesine verdiği demeçte, Çinli bilim adamlarının 2030 yılında dünyanın en güçlü elektron çarpışması projesini yapmayı planlıyorlar. Projenin 35 milyar yuana (5,05 milyar $) mal olacağı tahmin ediliyor. Pekin Çin Yüksek Bilimler Akademisi Yüksek Bilimler Enstitüsü Direktörü Wang Yifang Pazartesi günü yaptığı açıklamada proje yerinin henüz belirlenmediğini söyledi.  Wang, Dairesel Elektron Pozitron Çarpıştırıcısı (CEPC) için kavramsal tasarımın Eylül ayında uluslararası sınavlardan geçtiğini söyledi. Wang, projenin yeni materyaller ve nükleer fizik üzerine araştırma için en gelişmiş koşulları yaratarak, bir milyon elektron-volt güç seviyesinde ışık sağlayacağını belirtti. Wang, ABD, Avrupa ve Japonya'dan bilim adamlarının projenin tasarlanmasına katılarak, inşaat süreci üzerinde çalışacaklarını ve çarpıştırıcıyla araştırma yapacaklarını söyledi.

O zamana kadar, İsviçre'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) yedi kez yaklaşık 100 tera elektron voltuna ulaşmış olacak. Cenevre yakınlarındaki İsviçre projesi, dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık çarpıştırıcısıdır ve dünyanın en büyük makinesidir.

Proje hakkında bazı korkular da ortaya çıktı. Bazı Batılı medya, çarpıştırıcıların uzayda bir felakete neden olabileceği ihtimalinin olduğunu söyledi. Wang, “Bir çarpıştırıcının hayatları riske sokan bir kara delik yaratabileceğinin bilimsel bir dayanağı yoktur. Dünya üzerindeki güçlü kozmik ışınlar ve çekirdek çatışmaları, herhangi bir laboratuvarda yaratılanlardan milyonlarca kez daha kuvvetlidir." dedi. 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal