Çin, ABD'yi Açık Açık Uyardı: Sonuçlarına Katlanırsınız!

ABD'nin Çin'e uyguladığı yaptırımlara Pekin hükumetinden sert bir cevap geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, ABD'yi bu yaptırımları bir an önce kaldırması yönünde uyardı.

21.09.2018-14:28 - (Son Güncelleme: 21.09.2018-14:19) Çin, ABD'yi Açık Açık Uyardı: Sonuçlarına Katlanırsınız!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang olağan basın toplantısında ABD'ye Pekin'e dönük yeni yaptırımını 'Bir an önce bitirmesi' ikazını yaptı.

"BUNUN SONUÇLARINA KATLANACAKLAR"

"Çin, ABD'nin mantıksız hareketleri sebebiyle güçlü bir öfke duyuyor" diyen Çin Dışişleri Sözcüsü Shuang "ABD'yi yanlışlarını bir an önce düzeltmesi, yaptırımları kaldırması için ikaz ediyoruz. Tersi durumda ABD bunun neticelerine katlanacak" dedi.

"BU EYLEM İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEDİ"

Mesele için ABD'ye protesto notası gönderdiklerini de açıklayan sözcü, " ABD'nin eylemleri uluslararası ilişkilerin temel ilkelerini ağır biçimde ihlal etti. ABD'nin eylemleri Çin ordusu ile ABD arasındaki ilişkileri önemli ölçüde etkiledi" ifadelerini kullandı.

"MOSKOVA İLE İŞBİRLİĞİNE DEVAM" MESAJI

Sözcü Rusya ile Çin'in savunma alanı da dahil ortaklığının uluslararası hukuku ihlal etmediğini ve üçüncü devletlere dönük olmadığını ifade ederek, ABD'nin yaptırımlarına karşın Moskova ile işbirliğini iyileştirmeye devam edeceklerini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Dün üst düzey bir ABD'li yetkili Çin Savunma Bakanlığı'na ait Ekipman Geliştirme Departmanı ve kurumun Direktörü Li Shangfu'ya Rusya'dan hava savunma sistemi (S-400) ve savaş uçağı ((Sukhoi Su-35) satın aldıkları sebebi ile yaptırım uyguladıklarını açıklamış, Çin'in bu hamlesinin kısaca CAATSA olarak tanınan "Yaptırımlar Aracılığıyla ABD'nin Düşmanlarına Cevap Vermek" adlı kanunun ihlali olduğu ifade edilmişti.

İLK KEZ RUSYA DIŞINDA BİR ÜLKEYE CAATSA KAPSAMINDA YAPTIRIM UYGULANDI

ABD'li görevliler ilk defa CAATSA çerçevesinde Rusya haricinde üçüncü bir ülkenin cezalandırıldığını kaydetmişti. ABD'nin bu hamlesi Washington-Pekin hattında giderek artan ticaret savaşı gölgesinde yapılmıştı. İki devlet hafta başında karşılıklı olarak birbirlerinin ürünlerine ilave gümrük vergisi koyma kararı vermiş, Washington 200 milyar tutarındaki Çin'den ithal edilen ürünlere, Pekin de 60 milyar dolar tutarındaki ABD ürünlerine yeni vergiler koymuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal