Cibuti'de ABD ve Çin Arasında Gerginlik! Lazerle Taciz Ettiler

Cibuti'de bulunan ABD üssünden kalkan uçaklar Çin üssünden kimliği belirsiz kişiler tarafından lazer tacizine maruz kaldı. Bunun üzerine ABD, Çin'e diplomatik protesto verdi.

03.05.2018-22:55 - (Son Güncelleme: 03.05.2018-22:44) Cibuti'de ABD ve Çin Arasında Gerginlik! Lazerle Taciz Ettiler

Beyaz Saray sözcüsü White, ABD’nin Cibuti’de yer alan askeri üssünden havalanan uçakların, üssün civarında yer alan Çin üssünden kimliği belirsiz kişiler tarafından lazer tacizine maruz kaldığını açıkladı.

'BUNLAR CİDDİ OLAYLAR'

Bu tacizleri “gerçek bir tehdit” olarak niteleyen White, “Bunlar çok ciddi tehditler. İki ufak yaralanma söz konusu oldu. Bu eylemler havacılarımıza gerçek bir tehdittir.” dedi.

Cibuti’deki lazer tacizlerinin Çin üssünden gerçekleştirildiği hususunda son derece net olduklarını söyleyen White, “Resmi olarak Çin rejimine diplomatik protesto verdik ve Çinlilerin bu olayları incelemesini istedik.” dedi.

White, ayrıca, ABD uçaklarının uzun süredir lazer tacizine maruz kaldığını fakat son birkaç hafta içerisinde bu sayının yükseldiğini söyledi.

Çin’in ülke dışındaki ilk askeri üssü olan Cibuti’deki üssü geçen sene ağustos ayında kurulmuştu.

ABD'li yetkililer ise Çin’in, Cibuti’deki ABD üssü civarında üs açmasının kendileri için bir problem olmadığını ve bunun Cibuti hükümetinin bağımsız kararı olduğunu açıklamıştı.

Cibuti, Çin ve ABD’nin ardından Japonya ve Fransa üslerine de ev sahipliği yapıyor.

'İRAN NEREDEYSE KAOS ORADA'

White, İran ile İsrail arasında yükselen gerginliğin Pentagon’u kaygılandırıp kaygılandırmadığı ile alaklalı bir soru üzerine İran’ın civarda kötü bir etki olmayı sürdürdüğünü açıkladı.

İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırmayı sürdürdüğünü söyleyen White, “(İran) bölgedeki istikrarın içini boşaltmak için gerek Hizbullah olsun gerekse Husiler olsun yardımcı güçleri kullanıyor. Bu bizim tedirginliğimizdir. İran neredeyse kaos orada. Bu sebeple Suriye, karmaşık bir savaş bölgesi ve İran tedirginliğe sebep olacak şeyler yapmayı sürdürüyor.” diye konuştu.

"İran ile İsrail arasındaki olası bir çatışmaya ABD’nin rolünün ne olacağına" değin bir soru üzerine ise White, ABD’nin her daim kendini koruma hakkını gizli tuttuğunu fakat Suriye’deki tek amaçlarının DEAŞ ile mücadele olduğunu söyledi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal