Anlaşma İmzalandıktan Sonra Afganistan’ı Neler Bekliyor?

Taliban, 1000 Afgan mahkûmu serbest bırakacaklarını ve karşılığında 5000 adamının serbest bırakılmasını bekleyeceklerini söyledi.

29.02.2020-13:08 - (Son Güncelleme: 29.02.2020-13:03) Anlaşma İmzalandıktan Sonra Afganistan’ı Neler Bekliyor?

Cumartesi günü ABD ve Taliban arasındaki bir anlaşmanın, binlerce kişinin ölümüne yol açan Amerika'nın en uzun savaşını sona erdireceği düşünülüyor.

SONRASINDA NE OLACAK?

ABD-Taliban anlaşması sonrası, Amerikan ve koalisyon güçleri ülkeden aşamalı olarak geri çekilecek. Ayrıca Taliban'ın Afgan hükümeti ve diğer siyasi ve sivil toplum gruplarıyla savaş sonrası Afganistan'da kalıcı bir ülke çapında ateşkes ve güç paylaşımı konusunda resmi bir diyalog başlatmasını gerektirecek.

Anlaşmaya göre Batılı güçler, altı ülke ile sınırlarını paylaşan ülkede askeri üslerini korumaya devam edebilirler.

Taliban komutanları anlaşma imzalandıktan sonra grubun 1000 Afgan mahkumunu serbest bırakacağını söylüyor. Taliban karşılığında Afgan hükümetinden 5000 Talibanlıyı serbest bırakmasını bekliyor.

Bir sonraki adım müzakerecilerin, ülkenin nasıl yönetileceği ve Taliban'ın nasıl bir rol oynayacağı da dahil olmak üzere, ülkenin geleceği için bir anlaşma yapmaları olacaktır.

ANLAŞMA NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Taliban ile barış düzenlemesi beklentisi Afgan ve ABD liderleri tarafından on yıldan uzun bir süredir gündeme getiriliyor. Son anlaşma için en önemli adım, Trump'ın Afgan asıllı diplomat Khalilzad'ı Afganistan'a özel elçisi olarak ataması oldu.

Khalilzad, Doha'da Taliban ile görüşmeler yaptı ve önemli Taliban liderleriyle bir araya gelmek için birkaç kez Pakistan'a gitti. Ancak bu görüşmeler Kabil'de bir Amerikan vatandaşının da ölümüne yol açan Taliban'ın Kabil saldırısında da olmak üzere birkaç kez durduruldu.

Görüşmeler 2019'un sonlarında yeniden başladı ve bugün Doha'da anlaşma imzalanacak.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal