Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

60 Yıllık İktidar Böyle Devrildi

Malezya siyasetinin en etkin isimlerinden olan Mahathir Muhammed, 15 yıl sonra muhalefet koalisyonunun ortak başbakan adayı olarak girmiş olduğu seçimlerden zaferle çıkmasının ardından Malezya'da sevinç ve korku bir arada yaşandı.

11.05.2018-09:11 - (Son Güncelleme: 11.05.2018-09:08) 60 Yıllık İktidar Böyle Devrildi

Malezya siyasetinin en etkin isimlerinden olan 92 yaşındaki Mahathir Muhammed, 15 yıl sonra muhalefet koalisyonunun ortak başbakan adayı olarak girdiği seçimlerden zaferle çıktı.

1981-2003 yılları arasında toplamda 22 yıl başbakanlık yapan ve kendi isteği doğrultusunda görevinden ayrılan Mahathir Muhammed, seçim yapılarak iktidar olan en yaşlı lider olma unvanını elde etmiş oldu. Görevden ayrılmasının hemen akabinde inzivaya çekilmesine rağmen Malezya siyasetinin belirleyici aktörlerinden biri olmaya devam eden Mahathir, eski öğrencisi olan Necip Razak başkanlığında kurulmuş olan hükümete danışmanlık yaptı. Mahathir Muhammed, hükümete ve Razak’a yönelik yolsuzluk suçlamalarının artması sonrasında böyle bir partiyle anılmak istemediğini söyleyerek 2016 yılında iktidarda bulunan Barisan Nasional (Ulusal Cephe) koalisyonundan ayrıldı ve muhalefette bulunan taraf Pakatan Harapan’a (Umut İttifakı) katıldı.

Umut İttifakı’nın başbakan adayı olarak seçimlere giren Mahathir Muhammed, bir zamanlar lideri olduğu Birleşik Malaylar Ulusal Örgütü’nün (UMNO) ve onun lideri e genel başkanı, Başbakan Necip Rezak’ın başını çektiği iktidar koalisyonunu mağlup etmesiyle birlikte seçimlerden birinci parti çıktı. İttifak, 222 sandalyeli mecliste 113 sandalye kazanarak tek başına iktidar olmaya hak kazandı.

OTORİTERLİK KORKUSU

Mahathir Muhammed’in zaferi, Necip Razak’ın yolsuzluk haberlerinin hemen ardından bir grup tarafından sevinçle karşılanırken, liberaller tarafından da yoğun bir şekilde eleştirildi. ‘Demir yumruk’ diye anılan Mahathir Muhammed’in ‘demokrasi ve insan hakları’nı önemsemediği iddia edilirken otoriter bir yönetim kurmasından endişe edildiği belirtildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal
Daha fazla içerik yok
;