2 Sene Önce Hapse Atılan Uygur Ozanı Abdürrehim Heyit Şehit Edildi - Abdurrehim Heyit Kimdir?

2017 senesinde Çin yönetimi tarafından tutuklanan dünyaca ünlü halk ozanı Abdurehim Heyit, iki senedir uğradığı işkencelere daha fazla dayanamayarak yaşamını yitirdi.

09.02.2019-11:57 - (Son Güncelleme: 09.02.2019-14:32)

Haber365 | Özel Haber

2017 senesinde Çin yönetimi tarafından tutuklanan dünyaca ünlü halk ozanı Abdurehim Heyit, iki senedir uğradığı işkencelere daha fazla dayanamayarak yaşamını yitirdi.

İŞKENCEYE MARUZ KALDI

Uygur Türkleri’nden dünyaca ünlü halk ozanı ve Dutar’ın kralı olarak da bilinen Abdurehim Heyit Çin hükümeti tarafından işkenceye maruz kalarak şehit oldu.

Heyit’in oğlu ölümünden önce babasını ziyaret ettiğini ve kendisinin çok zayıflamış ve bitkin bir halde bulunduğunu belirtti.

2 ŞARKI ŞEHADETİNE NEDEN OLDU?

Üzücü haberi sanatçı Bünyamin Aksungur, sosyal medya hesabından bildirdi. Sungur açıklamasında şu sözleri kullandı:

"Zalim Çin yönetiminince UÇRAŞKANDA “Karşılaşınca” ve ATALAR adlı şarkısı nedeniyle 8 yıl hapse mahkum edilmişti. Kamp dedikleri hapishanede türlü ve ağır işkenceler gördü. Ziyaretine sadece oğlu gidebilmiş ve babasını çok zayıflamış ve bitkin bulduğunu söylemişti. 8 yıl işkence altında yaşayabileceğine inanılmıyordu. Öyle de oldu. 2 yıl dayanabildi. Daha önce de öldüğü/öldürüldüğü yolunda haberler geliyor ancak teyid edilemiyordu.

Maalesef bu kez haber doğru! Abdurrahim Heyit milli şehidimizdir.

Allah rahmetiyle mekanını cennet eylesin. Başta Uygur Türkleri olmak üzere, bütün zulüm görenlere yardım eylesin. Allah, başta zalim Çin yönetimi olmak üzere bütün zalimlerin belâsını versin."

2017 SENESİNDE TUTUKLANMIŞTI

Uygur Türk'ü Şair Tahir Hamut, Heyit’in tutuklanmasına ilişkin şu sözleri aktardı:

Polis Heyit’i tutuklamadan önce birkaç kez evini basmış. Polis onun okuduğu ve yorumladığı Atı’lar(Ata’lar) adlı şarkıyı neden bestelediğini ve ne amaç doğrultusunda yorumladığını öğrenmek istemiş. Ayrıca bu şarkının sözlerini kimin yazdığını da sorgulamış. Daha sonra bu şarkının sözlerini yazan şair Abdurehim Abdullah da polis tarafından tutuklanmış. Özellikle Heyit’in yorumladığı şarkının sözlerinde geçen “savaşın şehitleri” ifadesine karşı çok hassas davrandıkları söyleniyor.

Aslında, o şarkının amacı geçmişte savaşlarda şehit olan atalarımızı ve bu savaşların kurbanlarını anmak ve gençlerin bu günlerde partilerde eğlenmelerini eleştirmekti. Bu sözlerin aşırılık ya da cihad ile ilişkili olduğu için tutuklandığı doğrultusunda söylentiler var. Çin polisleri galiba "Atalar” şarkısı ile cihad arasında bir bağ kurmak istemiş.’’

ABDUREHİM HEYİT'İN ŞARKILARI

Bestelediği ve yorumladığı şarkıların hemen hemen hepsinde Uygur Türkleri'nin tarihini ve kültürünü yansıtan Abdurehim Heyit, bu şarkılar çok güçlü bir şekilde yorumlamasıyla tanınıyordu.

Özellikle adaş olduğu Uygur Türk'ü ünlü şair ve yazar Abdurehim Otkur'un “uchrashqanda - Karşılaşınca” şiiri başta olmak üzere daha bir çok değerli Uygur Türk'ü şairlerinin lirik ve ironik şiirlerini modern müzik tarza uyarlayarak yorumluyordu.

Heyit, besteleri ve yorumlamalarıyla insanların gönlünde Uygur Türkleri'nin tarihini ve geleneklerini yaşatıp, milli duyguların unutulmaması yolunda uğraşıyordu.

Diğer taraftan Çin hükümeti Abdurrehim Heyit gibi başarılı sanatçılar Senuber Tursun, Ablikim Kelkün, Muhtar Buğra’yı da hala cezaevlerinde tutmakta.

Abdurehim Heyit Karşılaşınca Şarkı Sözlerinin Anlamlı Dörtlüğü

Dedim, zincir durur
Dedi, boynumda
Dedim, ölüm vardır
Dedi, yolumda

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal