Dünya Bankası, Türkiye büyüme tahminini revize etti! Ukrayna ve Rusya ekonomisi daralacak!

Dünya Bankası "Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme Bahar" ismiyle yayımladığı raporda Türkiye için 2022 büyüme beklentisini düşürürken, 2023 beklentisini ise yükseltti.

11.04.2022-16:13 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-11:53) Dünya Bankası, Türkiye büyüme tahminini revize etti! Ukrayna ve Rusya ekonomisi daralacak!

Dünya Bankası bugün bir rapor yayımladı. Söz konusu raporda Türkiye için 2022 GSYH büyüme tahminini yüzde 2 oranında yüzde 1.4'e indirdi. Banka 2023 tahminini ise yüzde 3 oranından yüzde 3.2'ye çıkardı.

2022'de ekonomi yavaşlayacak

Söz konusu raporda Türkiye ekonomisinin 2022'de net bir şekilde yavaşlayacağı ve potansiyelinin altında büyüyeceği ifade edildi. Yatırımlardaki azalma ve faiz indirimlerinin enflasyonu tetiklediği ve Türk lirasının dolar karşısında düşük seviyelere ilerlediği aktarıldı. 

Dünya Bankası, Türkiye büyüme tahminini revizyon etti! Ukrayna ve Rusya ekonomisi daralacak!

Raporda "Ukrayna'da devam eden savaş emtia fiyatlarını yükseltti. Bu durumun Türkiye enflasyonunda ek baskılara neden olması, reel getirilere daha fazla zarar vermesi bekleniyor. Ukrayna'daki savaşın ülke turizmine de olumsuz etkisi olacak. Savaş, güven ve yatırımlara zarar verebilir, sermaye çıkışlarının hızlanmasına ve TL'de baskının sürmesine neden olabilir." Açıklamaları yer aldı

Yine aynı raporda gelişmekte kalkınmakta olan Avrupa ve Orta Asya için Türkiye dışında daralma tahmini yüzde 5.7'den yüzde 11.3'e yükseltildi. 2023 büyüme beklentisine bakıldığında yüzde 2.3'ten yüzde 2 oranına indirildi.

Ukrayna ve Rusya ekonomisi de küçülecek

Öte yandan Dünya Bankası, söz konusu raporda Ukrayna ekonomisinin bu yıl yüzde 45,1 daralarak GSYH’sında yüzde 75 gerileme yaşanacağını belirtirken, Rusya ekonomisinin ise yüzde 11,2 küçülerek ve GSYH’sında yüzde 20 oranında gerileme görüleceğini açıkladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal