Dünya Bankası açıkladı: ‘Türkiye’nin enflasyonu o tarihte gerileyecek’

Türkiye ekonomisi hakkında dikkat çeken tahminlerde bulunan Dünya Bankası, enflasyonun Mayıs ayında zirve yaptıktan sonra kademeli olarak aşağıya ineceği tahmininde bulundu.

12.04.2024-10:08 - (Son Güncelleme: 12.04.2024-17:25)

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya ekonomilerini kapsayan raporunu yayımladı. Raporunda Türkiye’ye de yer veren Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3, gelecek yıl yüzde 3,6 büyüme oranı yakalayacağını ifade etti. 

Dünya Bankası, ocak ayında Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini tahmin ettiğini duyurmuştu. 

Enflasyon önümüzdeki aydan sonra düşmeye başlayacak

AA’da yer alan habere göre; bankanın raporunda, makroekonomik dengenin sağlanması adına iç talebin sınırlanmasının beklendiği vurgulanmıştı. Raporda, "Sıkı para politikası uygulamalarının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yapmasının ardından aşamalı bir şekilde düşmesi öngörülüyor. Bununla birlikte, net ihracatın artan katkısıyla 2024 yılından itibaren cari denge iyileşmeye başlayacak." şeklinde bir değerlendirme yapılmıştı.

Dünya Bankası açıkladı: ‘Türkiye’nin enflasyonu o tarihte gerileyecek’

Rapor, mevcut politika duruşunun devamıyla ilgili belirsizliklerin bulunduğuna işaret ederken, görünüme yönelik risklerin dengeli olduğuna dikkat çekmişti. Ayrıca, yeni ekonomik yönetimin artan güvenin daha fazla yatırım çekmesine ve ekonomik düzenlemelerin hız kazanmasına katkı sağlayabileceği belirtilmişti.

Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin tahminleri de değişti

Banka, Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 oranında büyümesinin beklendiğini duyurdu. Küresel ekonomideki zayıflama, sıkı para politikaları, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının, bölgenin büyüme görünümünü olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.

Ocak ayında yapılan tahminlerde ise Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 ve gelecek yıl yüzde 2,7 oranında büyüyeceği öngörülmüştü.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal