Dünya 3'üncüsü Olacak! Dev Proje İçin Geri Sayım Başladı

Artvin’de yapımı tamamlandığında dünyanın üçüncü en yüksek, Türkiye’nin ise birinci barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatının büyük bir kısmının tamamlandığı belirtildi.

02.12.2021-17:45 - (Son Güncelleme: 03.12.2021-12:17) Dünya 3'üncüsü Olacak!  Dev Proje İçin Geri Sayım Başladı

275 metre gövde yüksekliğine sahip baraj, Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise ‘çift eğrilikli ince kemer baraj tipi’ kategorisinde bulunan en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nın inşaatı tamamlandı.  

Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santralinin inşaatı, 26 Şubat 2013 tarihinde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans bağlantısıyla temeli atılmıştı. Dünya’nın üçüncüsü olacak Yusufeli Barajı’nda 558 megavat kurulu güce sahip santral bulunuyor. Türk mühendisler tarafından inşa edilen ve yıl sonunda su tutmaya hazırlanan baraj, 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılayabileceği belirtildi. 

BARAJ 100 KATLI GÖKDELENE EŞ DEĞER

275 metrelik gövdesi inşa edilen barajın yüksekliği, 100 katlı gökdelene eş değer olduğu açıklandı. İnşaatın yapımında 13 metre platform genişliğinde beton yol veya 120 metrekarelik 60 bin konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanılarak günde 3 hava hattıyla taşımalı 6 bin 500 metreküp beton döküldü. 

İŞLEMLERİN YÜZDE 75'İ TAMAMLANDI

Baraj yapımı projesinde görev alan Makine Mühendisi Canberk Demirkan, ‘Gövde imalatlarımız tamamlandı, şimdi de santral binamızdaki imalatlara odaklanmış durumdayız. Santral binamızdaki çalışmalar 3 ünite üzerinde devam ediyor. İnşaat işlerinin yüzde 85'i, elektronik işlemlerin ise yüzde 75'i tamamlandı. Barajımız 275 metre yüksekliğindedir. 558 megavat gücündedir, barajımızın kurulu gücü ise 1 milyon 888 bin kilovat saattir. Barajımız yaklaşık 7 yıl içinde kendisini amorti edecek.’ Şeklinde konuştu. 

Bununla birlikte Elektrik Elektronik Mühendisi Cansu Yıldız da, barajın büyük bir kısmının tamamlanması ile ilgili olarak ‘Yusufeli Barajı'nda artık sona gelindi. Kalıcı elektrik işlerine başladık, yoğun şekilde çalışıyoruz. 2-3 ay içerisinde elektrik işlerini toparlayacağız.’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal