DSÖ normal sigara kadar zararlı demişti: Elektronik sigara 34 ülkede yasaklandı

Sigarayı bırakmak için sağlıklı yollardan birisi olduğu iddiasıyla pazarlanan elektronik sigara, 34 ülkede yasaklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘’normal sigara kadar zararlı’’ dediği elektronik sigaralar, başta ABD olmak üzere 87 ülkede kısmen de olsa satılmaya devam ediyor.

21.12.2023-11:40 - (Son Güncelleme: 21.12.2023-17:48)

DSÖ tarafından normal sigara kadar zararlı olduğu belirtilen elektronik sigaraların satışı 34 ülkede resmen yasaklandı. 

Fakat yasakların uygulanmasında yaşanan aksaklıklar sebebiyle cihazlara ve aromalarına ulaşım halen mümkün olmaya devam ediyor.

İstatistiklere göre Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 yetişkinden biri, yani 11 milyon kişi, elektronik sigara kullanıyor. Ancak gençler arasında kullanım, belirli yaş gruplarında çok daha yüksek.

Normal sigaradan daha sağlıklı olduğu iddia edilmişti

NTV’de yer alan habere göre; Tütün şirketleri, e-sigaraların geleneksel sigaralardan daha güvenli olduğunu ve sağlık açısından önemli ölçüde daha düşük risk oluşturduğunu iddia ediyor.

Ancak giderek artan kanıtlar, cihazların akciğerlere zarar veren, kalp ve akciğer sorunları riskini artıran tehlikeli maddeler ürettiğini gösteriyor.

Elektronik Sigara

Çocukları hedef alıyor

Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü, ülkeleri vatandaşlarını, özellikle de çocuklarını ve gençlerini korumak için elektronik sigara konusunda sıkı önlemler uygulamaya davet etti.

Elektronik sigaralar, en az 16 bin aroma çeşidiyle sosyal medya aracılığıyla çocukları hedef alıyor. Bu ürünlerden bazıları reklamlarında çizgi film karakterlerini kullanıyor ve genç neslin ilgisini çeken şık tasarımlara sahip.

Türkiye’de de yasaklandı

Son üç yılda altı ülke elektronik sigara satışını tamamen yasaklamak için harekete geçti. Bu ülkeler; Cabo Verde, Laos, Nikaragua, Norveç, Türkiye ve Vanuata.

Türkiye'de elektronik sigara ithalatı, satışı ve dağıtımı yasaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan elektronik sigara şirketleri hakkında, "Halkımızı zehirleyerek zengin oluyorlar, buna izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bağımlılık problemini çözeceğine inanılıyor

Aynı dönemde dört ülke farklı bir yol izleyerek e-sigaralara yönelik kısıtlamalarını kaldırdı. Bu ülkeler; Mısır, Kuveyt, Bahreyn ve Filistin.

Yaklaşık beş yetişkinden birinin sigara içtiği ve Orta Doğu'nun en çok sigara içen ülkesi olan Mısır için, insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olmak amacıyla yasak 2022'de kaldırıldı.

Milyonlarca okul öğrencisinin e-sigara kullandığını gösteren önemli bir analize göre elektronik sigara deneyen çocukların yarısı bağımlı hale geliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal