Dondurulmuş Gıdayı Mutfak Tezgahında Çözdürmeyin!

Dondurulmuş yiyeceklerin oda ısısında, özellikle mutfak tezgahının üzerinde çözdürüldüğünde son derece hızlı bir şekilde bakteri çoğaltacağını belirten Prof. Dr. Şükrü Karataş, "Bir gıdanın içinde beş yüz bin bakteri varsa bu bir saat içinde iki milyon bakteri olur" dedi.

12.03.2019-10:59 - (Son Güncelleme: 12.03.2019-10:51) Dondurulmuş Gıdayı Mutfak Tezgahında Çözdürmeyin!


Günlük hayatın koşturmacasında hayat kurtarıcı olarak görülen dondurulmuş gıdaları besin güvenliği açısından değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İAÜ Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAUM) Müdürü Prof. Dr. Şükrü Karataş, uygun koşullarda dondurulan ve yine uygun koşullarda çözdürülen taze ve besin değerini kaybetmemiş gıdaların tüketim açısından son derece güvenli olduğunu dile getirdi.

ÇÖZDÜRÜLÜRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Prof. Dr. Karataş, dondurulmuş gıdaların çözdürülmesinde özellikle dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:
"Dondurulmuş sebzelerin pişirmeden önce çözdürülmesine gerek yoktur. Onları hemen buzluktan çıkarıp haşlayabilir veya mikrodalga fırına koyabilirsiniz. Meyveleri kullanmadan önce belli bir oranda çözmek gerekir. Meyvelerin tamamen çözdürülmesi onların yumuşayıp pelte haline gelmesine neden olabilir. Dondurulmuş etlerin pişirmeden önce tamamen çözdürülmesi gerekir. Tam olarak çözdürülmeyen etlerin dış kısmı pişer, iç kısımları pişmeyebilir. Gıdaları genellikle buzdolabında veya soğuk suda çözündürün. Oda sıcaklığında, mutfak tezgahında çözdürülen gıdalar, son derece hızlı bir şekilde bakteri üretebilme özelliğine sahiptir. Örnek olarak bir gıda ürünün içinde beş yüz bin bakteri varsa bu bir saat içinde iki milyon bakteri olur. Ayrıca çözdürülmüş bir gıda ürününü asla tekrar dondurmak için buzdolabına koymayınız."

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal