18.06.2021-09:38 (Son Güncelleme:18.06.2021-13:21)


1

Kalbi Korur

Kalbi Korur

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur, bunun yanında felç riskini en aza indirir. Kalp hastalıkları (kalp krizi ve felç dahil) dünyada en yaygın ölüm nedenidir. Orta yaşlı erkeklerde yapılan bir çalışmada, kandaki düşük likopen ve beta-karoten düzeyleri, kalp krizi ve felç riskini arttırmıştır. Klinik çalışmalardan elde edilen verilere göre, likopen takviyesinin LDL (kötü) kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Domates ürünleri ile ilgili yapılan klinik çalışmalar, iltihaplanma ve oksidatif stresin belirtilerine karşı yararlarını göstermektedir. Ayrıca kan damarlarının iç tabakası üzerinde koruyucu bir etki gösterirler ve kanın pıhtılaşma riskini azaltabilirler.



2

Kansere Karşı Savaşır

Kansere Karşı Savaşır

İçeriğindeki C vitamini, likopen ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadeleye yardımcı olabilir. Domates, C vitamini ve diğer antioksidanlar bakımından önemli ve zengin bir kaynaktır. Domatesler kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadeleye yardımcı olabilir.



3

Potasyum Kaynağıdır

Potasyum Kaynağıdır

Domatesler ayrıca kan basıncı seviyelerini düşürdüğü bilinen bir mineral olan potasyum açısından da zengindir.



4

Kilo Vermeyi Sağlar, Kolesterolü Düşürür

Kilo Vermeyi Sağlar, Kolesterolü Düşürür

Yapılan bir araştırmaya göre, domates suyunun; vücut ağırlığını, vücut yağını ve bel çevresinde biriken yağı önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olduğu söylenmektedir. Ayrıca kilo vermeye katkıda bulunabileceği ve kolesterol seviyelerini düşürebildiği belirtilmiştir. Büyük bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra domatesler lif bakımından da zengindir ve kalorisi düşük bir sebzedir. Böylece tokluk hissini artırıp kalori alımını azaltarak kilo kaybına yardımcı olurlar.



5

Böbrek ve Safra Taşı İçin Faydalıdır

Böbrek ve Safra Taşı İçin Faydalıdır

Böbrek ve safra taşlarının düşürülmesinde yardımcıdır.



6

Kabızlığı Giderir

Kabızlığı Giderir

Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak herkesin dert yandığı kabızlığı giderir. Eğer kabızlığa yatkınsanız, domatesdeki sıvı ve lif yararlı olabilir. Bazı insanlarda pişmiş domateslerden gelen asitlerin asit geri akışını ve hazımsızlığı tetikleyebileceğini veya kötüleştirebileceğini unutmayın.



7

Tansiyonu Düzenler

Tansiyonu Düzenler

Domateste bulunan likopen, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.



8

Cilt Sağlığını Korur

Cilt Sağlığını Korur

Büyük gözenekleri iyileştirmeye, sivilceleri tedavi etmeye, güneş yanığı yatıştırmaya ve donuk cildi canlandırmaya yardımcı olurlar. Domatesteki antioksidanlar özellikle likopen, hücresel hasar ve cilt iltihaplarını tedavi eder. Ayrıca cilde tazelik verir. 2011'de yapılan bir araştırma, domates salçası ve zeytinyağı kombinasyonunun güneşin zararlarına karşı korunduğunu ve cilt yapısını oluşturan, sert ve genç kalmasını sağlayan bir molekül olan pro-kollajen üretimini arttırdığını buldu. Bilim adamları, domateste bulunan likopenin anahtar olduğuna inanıyor.



9

Gözler İçin Vitamin Deposudur

Gözler İçin Vitamin Deposudur

Domates, likopen, lutein, beta-karoten ve karotenoid adı verilen bir grup fitokimyasal içerir. Bu sayede göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Domates, likopen, lutein ve beta-karoten de dahil olmak üzere karotenoid adı verilen bir grup fitokimyasal içerir. Bu bileşikler göz sağlığını korumak için önemlidir ve yaşa bağlı maküler dejenerasyona ve diğer göz hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR