Dolar Kurundaki Düşüş Sonucu İkinci El Araçlarda Fiyat İndirimi Yaşanacak mı?

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası dolar kuru 18'den 11'e kadar düştü. Peki, bu dolar kurundaki değişim araç fiyatlarına yansıyacak mı?

25.07.2020-14:33 - (Son Güncelleme: 21.12.2021-12:32)

Dün dolar kuru inanılmaz bir düşüş yaşadı. 18,2leri gören kur, 11 noktasına kadar ilerledi ama 10 direnç noktasını kıramadı. Yine de dolarda ciddi bir düşüş yaşanmış durumda. İkinci el araç fiyatları dolar ve birçok sebepten ötürü aşırı yüksek seyirde ilerliyordu. Şimdi ikinci el fiyatlarına dövizin etkisi merak ediliyor.

YENİ FİNANS PROGRAMI AÇIKLANDI 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Recep Tayyip Erdoğan, yeni finans planını açıkladı. Buna göre TL'yi özendirme paketi belirlendi. Erdoğan, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak." açıklamalarında bulundu. Bu sayede ani bir düşüş yaşandı ve dolar 18'den 12'ye düştü.

İKİNCİ EL FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

2022 Mart ayında ciddi bir fiyat artışı bekleniyordu. Döviz kurlarındaki ciddi düşüş sonrası bu beklenti kayboldu. Akaryakıt zamlarının da geri çekilmesiyle birlikte fiyatlarda nasıl bir değişim olacak şu an tartışılıyor. Yapılan tahminlere göre dolar kurundaki düşüş belli bir dönem devam ederse, fiyatlarda düşüş ani şekilde gerçekleşecek. Fiyatların düşmesi için dolar kurundaki erimenin sabit olması bekleniyor.


FİYAT GÜNCELLEMELERİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra bazı markalar fiyat güncellemelerine başladı bile. Dün akşam 18 TL olan dolar kuru, 11'e kadar düşmüştü. Zirve yapan kurların düşüşe geçmesi, otomobil marka ve tedarikçilerindeki araba fiyatlarını da düşürdü. Çünkü araba sektörü direkt olarak dolar ve tedarik zinciri sonucu stoklara oldukça bağımlıdır. Sabah saatlerinde Renault ve Dacia fiyat güncellemelerine gitti ve fiyatları düşürdü. Bu iki marka ardından BMW, Mini Cooper, Hyundai ve Citroen de fiyatlarda azalışa giden markalar arasına girdi. 

YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINACAK MI?

Son 1 ayda 10'dan 18'e yükselmesi sebebiyle ikinci el fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmıştı. Hala bu fiyatlarda değişim bekleniyor. Şu an sıfır araç fiyatlarında değişim yaşanırken ikinci el sektöründen bir tepki gelmedi. Hükümetin denetim mekanizmaları devreye girdiğinde fiyatlarının düşeceği tahmin ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal