Dolar İçin Önemli Uyarı! Panik Önlendi

ABD Merkez Bankası Başkanı’nın piyasalarla kurduğu güçlü iletişim ekonomide dalgalanmalara sınır getiriyor. Faiz artışı zaman alacak. Bu durum gelişmekte olan ekonomilerde rahatlamaya fırsat tanıyacak.

29.08.2021-13:04 - (Son Güncelleme: 29.08.2021-13:09) Dolar İçin Önemli Uyarı! Panik Önlendi

ABD Merkez Bankası Başkanı’nın piyasalarla kurduğu güçlü iletişim ekonomide dalgalanmalara sınır getiriyor. Faiz artışı zaman alacak. Bu durum gelişmekte olan ekonomilerde rahatlamaya fırsat tanıyacak.

Fed’in açıklamasından sonra piyasalarda sert fiyat hareketlerinin bulunmuyor oluşu iyi bir iletişim kurulduğunun gösteriyor. Merkez bankalarının atacağı adımlarda yapılan bilgilendirici açıklamalar, piyasalarda bilgilenme boşluklarının oluşmaması güçlü iletişimi sağlıyor.

Powell’ın beklentiler doğrultusunda açıklamalarda bulunması, şu anda piyasalar üzerinde baskı yaratmayacak

PARA POLİTİKASINDAKİ BELİRSİZLİKLER TEMEL NEDEN

Dış piyasalardaki hareketlere duyarlı yatırımcılar, içerideki gelişmelere de benzeyen şekilde duruma hassasiyetle yaklaşıyor.

Bunun yanı sıra dışarıdan gelen verilere bakıldığında; düzelme sağlansa bile yurt içi risklerin fiyatlandırmaya dahil olacağının göz ardı edilmemesi öneriliyor. Sürekli temkinli olma hali varlıklara para girişini sınırlı tutmakta. Bunun temel sebebi ise para politikasındaki belirsizlikler.

SON BEŞ YILDA ESAS FAALİYET KARI BÜYÜYEN ŞİRKETLER 

Son beş yılda Temettü 25 Hisseleri içinde 10 şirketin esas faaliyet kârı arttı. Temel faaliyet kârlılığı bir şirketin sürdürülebilir büyümesinin yapı taşlarından bir tanesidir.

Şirketin temel faaliyetlerinden kâr sağlaması, bu kârlılığını arttırarak devam ettirmesi, ana faaliyet kolunda pazar payını koruduğuna işaret etmektedir. Enerjisini işine yoğunlaştırdığını göstergesidir. Yüksek esas faaliyet kârlılığı olan şirketler yatırımcılar için düşük risk profilinde bulunan hisselerdir.

Temettü 25 Hisselerinden oluşan listede yer alan 10 şirkete baktığımızda, köklü borsa firmalarının isimlerini görüyoruz. Bunlar; Aksa, Alkim Kimya, Anadolu Efes, Bim Mağazalar, Coca Cola İçecek, Ford Otosan, İş Y. Men. Değ., Otokar, Şişe Cam, Turkcell.

Listede bulunan şirketler kurumsal yatırımcıların da odağında yer alıyor. Yabancıların paylarını azaltma yönündeki eğilimleri sebebiyle piyasa son iki yıl içerisinde satış baskısı altında kalmış durumda. Buna rağmen, 10 hissenin sekizi değer kazandı. Aksa, Coca Cola İçecek, Ford Otosan, Şişe Cam yılbaşından bu yana yüzde 25’in üzerinde prim yapmış durumda.

EN FAZLA KAZANDIRAN HİSSE FONLAR 

Borsa yılbaşından bu zamana yüzde 1,25 oranında değer kaybetmiş bulunuyor. Fakat hisse fonlarda yüzde 25’lere varan getiriler oluştu. Yılbaşından bu yana yüzde 10’un üzerinde değer kazanan 10 hisse fon var. Bunlar: Osmanlı Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu, Osmanlı Portföy İkinci Hisse Senedi Fonu, Deniz Port. BIST Tem. 25 End. His. Sen. Fonu(HSYF), Ak Portföy BIST Temettü 25 End.His.S.F.(His.Sen.Y.), Hedef Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (HSYF), Yapı Kredi Port. Bir. His .Sen. Fonu (HSYF), İstanbul Portföy Dördüncü His. Sen. Fonu, QNB Finans Portföy Bir. His. Sen. Fonu (HSYF), Ünlü Portföy His. Sen. Fonu (HSYF), Garanti Portföy His. Sen. Fonu (HSYF).

Profesyoneller tarafından yönetilen hisse fonlar piyasaları takip etmede zorlanan yatırımcılar açısından alternatif bir seçenek olarak öne çıkıyor.

PİYASALARDAKİ SEVİYELER

Borsada hacimdeki yükselişin devam edip etmeyeceği ve endeksin 1.460-1.470’in üzerinde bir hareket sağlayıp sağlayamayacağı izlenmeye devam ediyor.

Dolar kurunda 8.30 TL desteği takip ediliyor. Bu seviyenin altına kayması durumunda düşüşün devamını getirecek. Altının onsunda 1.800-.1.850 bandının aşılıp aşılamayacağı da izlenmeye devam ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal