Dolandırıcılık çetesi çökertildi! 53 milyon kişinin kimlik bilgisini çalmışlar!

Emniyet güçleri Kars merkezli 4 şehirde yaptıkları operasyonda 53 milyon kişinin kimlik bilgilerini hackleyen hackerlardan bu bilgileri satın alan dolandırıcı çetesini çökertti. İşte detaylar...

28.05.2022-10:25 - (Son Güncelleme: 28.05.2022-10:25) Dolandırıcılık çetesi çökertildi! 53 milyon kişinin kimlik bilgisini çalmışlar!

Merkez olarak Kars'ta başlayan operasyonlarda emniyet güçleri internet alışverişi yapan vatandaşların bilgilerini alıp daha sonra alışverişi iptal edip bu bilgilerle dolandırıcılık yapan çeteyi çökertti. Dolandırıcıların elde ettiği bilgiler 53 milyon 700 bin kişinin kimlik bilgisi ve 570 kişinin ise e-Devlet şifresi.

Operasyon Digor ilçesinde yaşayan bir vatandaşın (A.Y) dolandırıcılık ihbarı üzerine başlatıldı. Bu ihbar üzerine Siber Suçlarla Mücadele Ekipleri hemen harekete geçti ve soruşturma başlattı. 4 aylık ön takip ve fizibilite çalışmalarının ardından merkezi Kars olan tam 4 ilde aktif operasyonların düğmesine basıldı. 4 ilde 20 adrese eş zamanlı operasyon yapan ekipler M.Y., İ.Ş., T.K., A.B.E., M.F., B.Ç., F.N., Ö.C., B.K., G.K., M.B.Ç., H.İ.K., M.Ç., Ş.A. ve M.F.S. adlı kişileri gözaltına aldı. Şüphelilerin sicillerinin kabarık olduğu ve çete liderinin tam 64 adet farklı suçtan kaydının var olduğu ortaya çıktı.

Aynı zamanda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 2 bin 745 TL ve bin dolar, 440 banka ve kredi kartı, 110 sim kartı, 29 cep telefonu, 14 laptop, 9 flash bellek, 4 fişek, 3 sahte kimlik ve 8,10 gram uyuşturucu madde tespit edildi ve bunlara da el konuldu. Bir çok suçtan haklarında iddianame hazırlanan ekip üyeleri Digor Adliyesi'ne sevk edildi.

Sahte kimlik düzenlemişler

Şüphelilerin taktiği ise internet alışverişleri için ilan verip (genelde teknolojik ürünler) ürünü alan kişiler adına sahte kimlik düzenleyip kargo ulaşmadan verdikleri ürünü kargom şirketinden geri almak olduğu tespit edildi. Çete üyelerinin bu sahte kimlikle kargo firmasına gidip ürünü almak istemediklerini sanki alıcıymış gibi yapıp bu şekilde binlerce insanı dolandırdıkları ortaya çıktı.

Milyonlarca kişinin kimlik bilgisi ele geçirilmiş

Çete üyelerinin evlerinde yapılan aramalarda, bilgisayarlarında 53 milyon 700 bin kişinin kimlik ve adres bilgileri, 570 kişinin ise e-Devlet giriş bilgilerinin var olduğu öğrenildi. Aynı zamanda bu dolandırıcıların kendilerine asker, polis, MİT üyesi ve savcı gibi meslekler adına da sahte kimlik düzenledikleri ortaya çıktı. Evlere baskın yapan polisler bu kimliklere ve çalınan bilgilerin olduğu bilgisayarlara da el koydu.

Şüphelilerin bu yollarla el ettikleri paralarla lüks yaşam sürdükleri de ortaya çıktı...

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal